Tornem als carrers del barri de la Mina amb el projecte (Re)voltes d’Òmnium Cultural

A l’any 2020, Òmnium Cultural es va posar en contacte amb el desdelamina.net per poder portar a terme una (Re)volta al barri de la Mina. El projecte (Re)voltes es tracta d’un conjunt de passejades guiades en grup per barris o pobles, que tenen com a fil conductor els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i processos de transformació social que hi han tingut lloc. En aquestes, les participants dialoguen sobre les experiències i emocions viscudes i evocades en la ruta, a partir del reconeixement de les seves biografies personals i col·lectives.

"Participants a la Rambla de la Mina amb el títol de (Re)volta"

Als membres del desdelamina.net ens va semblar una molt bona proposta perquè anava molt en en la línia de les Cartografies sensibles que portàvem anys ja fent com a projecte propi al barri de La Mina. És per això que vam acceptar la proposta de fer un projecte comú i així poder participar a les Revoltes. La primera revolta estava preparada per al març de 2020, però com tothom sabeu, la pandèmia va paralitzar totes les nostres activitats. 

Amb ganes de reprendre temes i després de mesos difícils al barri i a tot el territori, ens vam embarcar amb la idea de fer una #Revoltaconfinada, atès que les mesures del Procicat van tornar-se més dures després de l’estiu. Podeu tornar a veure la (Re)volta confinada del 5 de Novembre de 2020. 

#(Re)voltaLaMina – Una (Re)volta a mida

Amb la vacunació massiva i amb la fi de l’estat d’alarma, Òmnium Cultural va tornar a posar-se en contacte amb nosaltres presentant-nos diferents propostes per poder fer una (Re)volta tal i com estava prevista abans de la pandèmia. Ens van presentar 4 propostes:

  • (Re)volta estàndard: itinerari en grup gran i cercle final
  • Deriva + (Re)volta Fòrum: itinerari autònom i fòrum
  • (Re)volta Fòrum: Intervenció testimonis i Fòrum
  • (Re)volta confinada: com la que vam fer al novembre de 2020. 

 

Nosaltres teníem moltes ganes de trepitjar carrer i de tornar a construir plegades un diàleg entre les diferents participants. És per això que vam decidir fer un format intermig entre la (Re)volta estàndard i la deriva + (Re)volta Fòrum. Vam proposar fer grups petits per poder fer una mateixa ruta però començant en punts diferents. 

"Rebuda grup a la Plaça Maria Àngels Rossell"

A les 10h del matí estàvem totes preparades per començar a la Plaça Maria Àngels Rossell (davant del CAP La Mina). Vam començar pensant en quina paraula ens ve al cap quan parlem del barri de La Mina. Amb la idea de fer una ruta física però alhora digital, vam deixar a totes les persones una tablet amb l’enllaç al mapa (amb la ruta) i els materials per a poder veure en digital tots els materials preparats per a la jornada. En aquest enllaç teniu disponible la ruta amb els materials que vam utilitzar dissabte passat. 

Vam posar sobre la taula 4 grans temes: imaginari col·lectiu, memòria històrica, treball comunitari i perspectiva de gènere. 

A imaginari col·lectiu vam poder parlar de quina visió tenen els mitjans de comunicació sobre el barri de La Mina; de per què només en parlen de notícies que no profunditzen en la realitat del barri i que per tant són de caire negatiu o pessimista. Aquestes notícies no ofereixen noves perspectives i per tant donen una visió poc realista del dia a dia del barri de La Mina. 

A memòria històrica vam comptar amb el testimoni de Josep Maria Monferrer. Ens va poder explicar perquè la seva vocació ha estat sempre l’educació i per què segueix dedicant-se a recopil·lar informació a l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina.

"Espai Fòrum"

A treball comunitari vam exposar el treball del pebMina (Pla Educatiu del Barri de la Mina). Un nou pla estratègic posat en marxa per a poder treballar nous objectius durant els propers quatre anys i que al desdelamina.net també hem explicat. 

Us deixem amb un mapa que hem fet de la totalitat de serveis i entitats que fan la tasca professional al barri de La Mina. Hem creat aquest mapa, per posar en valor tot el que fa al barri de la Mina i com es treballa en xarxa sota el paraigües del i sota uns objectius que s’han creat per a la millora del barri i de la gent que hi viu. 

A perspectiva de gènere vam comptar amb la presència i testimoni de la Carmen Galindo (presidenta de la Plataforma d’Entitats del barri) i la Berta Ramírez (cap de servei del Centre Obert de Salesians La Mina). Totes dues ens van poder explicar les activitats comunitàries que es fan entorn dies assenyalats i reivindicatius com el 25 de novembre (dia internacional contra la violència masclista) i el 8 de març (dia de la dona). Una visió conjunta entre una veïna del barri de tota la vida i una tècnica que fa anys que treballa a un projecte del barri.

Tots aquests temes tractats en una passejada molt agradable per al barri de la Mina, on les participants van poder trepitjar la Rambla Camarón, la Rambla de La Mina o fins i tot veure l’edifici Venus. 

Al acabar la passejada vam poder fer un fòrum a l’aire lliure, dins de l’Institut Escola La Mina. Un final de (Re)volta per compartir les sensacions dels participants dels diferents grups i poder expressar quina visió ha tingut cadascuna amb la passejada que s’ha fet i els temes que s’han tractat. És cert que no hem fet gaire cas a les tablets i als materials d’ampliació dels temes; perquè era molt més interessant escoltar els testimonis i fer preguntes entorn la situació del barri i els seus voltants.

"Espai Fòrum"

La nostra sensació va ser molt positiva! Vam poder tornar al carrer amb moltes de vosaltres i amb les ganes que teníem ja era un èxit assegurat. De ben segur que repetim la iniciativa en els propers mesos. A les persones que no heu pogut participar aquesta vegada, podeu veure un petit vídeo de la jornada que hem preparat per entendre en què va consistir la #RevoltaLaMina del 29 de maig de 2021.

"Detall per a les participants - Vista del barri des de Venus"

Donem les gràcies a Òmnium Cultural per una vegada més comptar amb nosaltres i als testimonis que sense elles, la vida al barri de La Mina no seria el mateix. Ens tornem a veure als carrers!