Recull de les experiències viscudes a la quarta edició del projecte Identitats i Miralls

Tanquem un any més la proposta d’aprenentatge i servei realitzada amb les alumnes de Grau en Treball Social per la Universitat de Barcelona. El projecte Identitats i Miralls ens ha permès, en la seva quarta edició, reflexionar entorn als mitjans de comunicació i el seu paper en la construcció de la realitat social del barri.

     

Fins a vuit estudiants, agrupats per parelles, han format part d’aquesta experiència. Des d’un inici, ja en la primera de les cinc sessions, es van deixar entreveure algunes de les sensacions que més predominaven entre les participants. Durant la presentació del projecte, l’Anaïs i la Mireia apuntaven a una barreja de nervis i curiositat. El Lorenzo i l’Ariadna comparaven la trobada amb la nit de Sant Joan i l’Anna i la Clàudia asseguraven que se sentien il·lusionades per l’oportunitat de conèixer el barri. Una impressió similar a la que van experimentar el Miguel Ángel i la Sara, que es van carregar de motivació per conèixer La Mina.

El primer contacte amb les entitats i els veïns i veïnes del barri va ser com una celebració d’aniversari per al Lorenzo i l’Ariadna. L’Anaïs i la Mireia van començar a qüestionar-se qui és de La Mina i l’Anna i la Clàudia van arrencar l’aventura amb entusiasme. Així de positius es van mostrar també la Sara i el Miguel Ángel, que asseguraven no poder començar el repte de millor manera.

Com una Festa Major va ser la tercera de les sessions de treball per al Lorenzo i l’Ariadna al barri. L’Anaïs i la Mireia van analitzar La Mina des de diferents mirades. L’Anna i la Clàudia la van catalogar com a una tarda diferent a la resta i la Sara i el Miguel Ángel van treballar amb un grup de dones amb ganes de canviar la situació actual del barri.

La Mireia i l’Anaïs ens expliquen les seves conclusions sobre la darrera sessió amb la gent del barri. L’Anna i la Clàudia la defineixen com una jornada de 10. En Lorenzo i l’Ariadna estableixen un símil entre l’últim encontre i la Feria de Abril. I el Miguel Ángel i la Sara tanquen les sessions de treball amb dos veïns molt compromesos amb el barri.

La sessió de tancament ens va permetre compartir sensacions i inquietuds que encara no havien trobat resposta. Va ser el moment d’avaluar el projecte i les participants van recollir les seves impressions en un vídeo que bé podria resumir l’experiència.

 

 

Aquesta edició de Identitats i Miralls ha captat l’atenció de diversos mitjans de comunicació. Betevé ràdio es va apropar al projecte a través del programa “La tarda de Barcelona”. I el diari El Periódico va dedicar l’article “La Mina, tras el espejo”.

També la pròpia Universitat de Barcelona va elaborar un vídeo que recull els principals objectius del projecte i les experiències viscudes i explicades des de la veu dels propis organitzadors i participants.

desdelamina.net agraïm la participació de les alumnes i de totes les entitats i veïns i veïnes que han format part d'aquestes edició.