Recuperant La Mina del 2001 amb la fotògrafa Hannah Collins

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

La fotògrafa Hannah Collins protagonitzà la contraportada del diari El País del passat dilluns 16 de gener pel seu recent llibre sobre el cuiner Ferran Adrià. Això ens ha portat a recordar el treball que realitzà l’any 2001 sobre els gitanos del barri de La Mina.

En el seu últim treball, Hannah Collins segueix el rastre de 30 ingredients que s’utilitzaven en la cuina del Bullí, el restaurant d’en Ferran Adrià. Aixo ha portat a la reconeguda fotògrafa anglesa a viatjar des del Japó fins a Ecuador i a que la periodista Susana Pérez l’entrevistés per la contraportada del País. En aquesta entrevista, també es mencionava que l’artista havia estat treballant en el barri de La Mina de Barcelona l’any 2004 retratant la vida dels gitanos.

Ha sigut aquest petit incís el que ens ha portat a recordar les pel.licules que la Hannah va rodar al barri després d’estar un any treballant amb els gitanos. El treball cristal.litzà en una exposició on projeccions en cinc pantalles pretenien "Que la gente se sintiera envuelta por un mundo al que no tiene acceso" i que fou exposada en el CaixaFòrum de Barcelona i el Museo de Arte de la Universidad Nacional de Colombia.

Segons la mateixa artista, el que més la interessà fou com es podien mantenir formes tradicionals de vida enmig del fort context especulatiu espanyol.

Tot i la dramatització d’algunes escenes, els vídeos aconsegueixen fer-nos presents un passat aparentment no llunyà però on ressalten diferències amb l’estat actual del barri.

És una reflexió que ens queda pendent, valorar com i quines característiques d’aquelles formes de vida han sobreviscut al Pla de Transformació i a les operacions urbanístiques entorn el Fòrum 2004.

 

Us convidem a veure els cinc vídeos de l’exposició que a part de pel seu valor històric, destaquen pel seu alt valor estètic

vídeo 1

vídeo 2

vídeo 3

vídeo 4

vídeo 5