Recuperem els Irregulars de La Mina amb tres alumnes de l’Institut Escola

  • Categoria de l'entrada:Educació

Feia algunes edicions que no gaudiem de la participació dels Irregulars de La Mina i enguany hem tornat a recuperar aquest projecte d’Aprenentatge i Servei amb la col·laboració de l’Institut Escola.

Inspirat en els Irregulars de Baker Street, un grup de joves que ajudaven a Sherlock Holmes en les seves investigacions a peu de carrer, els Irregulars de La Mina es plantegen com una oportunitat per treballar l’esperit de descoberta, anàlisi i comunicació de les participants. Una manera diferent de trepitjar terreny per aprofundir en aquells temes del barri que els inquieten o generen curiositat.

En l’edició 2021-2022, estem comptant amb la participació de tres alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Escola La Mina. Les nostres Irregulars són la Minal, la Iriza i la Muskan. Totes tres han plantejat una qüestió que volen abordar des de diferents mitjans per donar respostes a allò que els interessa o amoïna del barri de La Mina.

En el cas de la Minal, ella ha escollit investigar sobre els estereotips que giren entorn a la nostra comunitat. Vol esbrinar si és cert que La Mina té una imatge pública molt definida, com aquesta s’ha anat construïnt i com podem transformar-la.

La Iriza, per la seva banda, està plantejant un treball entorn al racisme. Vol saber si al barri hi ha una relació positiva entre les diferents culturals que hi conviuen i està realitzant enquestes a veïnes i veïns per esbrinar-ho.

Finalment, la Muskan està abordant la problemàtica de l’obesitat infantil al barri de La Mina. Ho està fent a partir de dues entrevistes. Una d’elles, a una infermera del territori, i l’altra, a un educador d’una entitat socioeducativa per saber com es treballa aquesta qüestió des de diferents àmbits.

Les nostres tres Irregulars de La Mina publicaran els seus treballs al web del desdelamina i a les xarxes socials. Creiem que aquesta és una manera de treballar la dimensió comunicativa des d’un aprenentatge significatiu i fent un retorn clar a la comunitat.

Acompanyar-les en aquest procés és, per a nosaltres, una aposta interessant que pretén alimentar l’interès de les joves per la seva comunitat i fomentar la participació des de l’educomunicació.