Reflexió sobre els “fets del Besòs”: que la realitat no t’enfonsi un bon titular

Ahir, una baralla al carrer Palerm del Besòs (Barcelona) va acabar amb un jove mort a causa d'un tret.

Aquests fets van desencadenar la protesta d'un centenar de persones que acusaven l'origen racista de l'assassinat i van acabar amb el trencament de vidres de cotxes i contenidors d'escombraries.

Segons alguns mitjans de comunicació, el tiroteig es va produir al barri de La Mina, quan en realitat es va produir en una barriada propera ja a Barcelona. En alguns mitjans això es va corregir però en altres segueix figurant que el tiroteig va ocórrer en el barri.

desdelamina.net es va crear amb l'objectiu que la gent del barri pugui tenir una visió més ajustada a la realitat del barri i la seva gent, fugint de prejudicis. Però pràctiques periodístiques com les mostrades arran de successos com el de ahir a la nit són molt perjudicials. Situar erròniament un fet tan greu en un barri que ja té una imatge tan negativa sobre l'esquena és una forma de perpetura estigmes i prejudicis sobre una comunitat que treballa per millorar el seu dia a dia.

 

Això no és una crida a "que cada pal aguanti la seva espelma" sinó una invitació a reflexionar que si una discussió pot acabar en un tiroteig amb una persona morta l'important no és on s'ha produït (si afortunadament és lluny de casa o si desgraciadament és on sempre semblen passar aquestes coses) sinó el fet en si i que si no comencem a tractar aquests fets amb rigor serem incapaços de trobar una resposta adequada.