SAMUDARIPEN :: El Poble gitano, un holocaust oblidat

L'associació de dones Veus Gitanes / Romane Glasura, presenten el seu documental "Samudaripen (l'holocaust oblidat)"

Aquesta setmana l'associació de dones Veus Gitanes / Romane Glasura, conjuntament amb el Museu d'Història de Barcelona, amb Motiu del Dia Internacional de les Víctimes de L'Holocaust, ha organitzat el seminari "Samudaripen. El poble gitano, un holocaust oblidat".

Aquest seminari s’ha emmarcat dins de projecte "La Barcelona deportada". Hi ha hagut diferents conferències d’experts, debats i testimonis com Raymond Gureme, gitano supervivent de l'holocaust.

En aquest mateix seminari s’ha estrenat el documental "Samudaripen (l'holocaust oblidat)", produït per Veus Gitanes/Romane Glasura, que explica les vivències d'un grup de dones gitanes que viatja a Polònia l'estiu del 2014 per a commemorar el 70 aniversari de les víctimes de l'holocaust gitano. En aquest viatge es van trobar amb gitanes i gitanos vinguts de tota Europa, i van poder compartir les seves vivències durant tota una setmana.

Aquest projecte vol explicar el paper de les i els gitanos en el període històric del nazisme i la segona guerra mundial a Europa, per enllaçar aquesta història amb el moment actual de creixent antigitanisme en els diferents països d'Europa, on està augmentant considerablement la persecució ètnica del poble gitano i vulnerant els seus drets humans. I un cop més aquesta vulneració dels drets humans del poble gitano no té a veure amb el fet de l'exclusió o de viure al marge, sinó amb una qüestió d'ètnia i cultura.

Aquest documental es va finançar a través de la pàgina de crowdfunding goteo, on podreu trobar informació més detallada del procés del projecte.

 

Trailer "Samudaripen. El holocausto olvidado" from Voces Gitanas on Vimeo.