Un estel al carrer Venus de La Mina

  • Categoria de l'entrada:Societat

El company Eric Rodríguez ens comparteix el seu darrer treball sobre l’edifici Venus. En aquesta ocasió, un article d’opinió sobre la lluita del veinatge i el futur del bloc.

Últimament s’ha parlat del barri de La Mina per fer referència a tiroteigs, a absentisme escolar i a plantacions de cànnabis, però en aquesta columna m’agradaria compartir una història de resiliència i perseverança.

Al barri hi ha un bloc de pisos que està situat al carrer Venus. El Consorci de La Mina i les institucions que el conformen van acordar enderrocar-lo l’any 2002, ja que havia de servir per esponjar la densitat de població d’un dels barris amb més vulnerabilitat social. Tanmateix, vint anys després segueix en peu. Imagineu-vos viure en un edifici que no ha tingut cap mena de manteniment durant cinquanta anys!

Allà hi viuen persones com la Paqui Jiménez, que han tingut el coratge de portar el cas fins a les últimes conseqüències i, d’aquesta manera, donant-li la raó, el TSJC va sentenciar que l’edifici ha d’anar a terra, que s’ha de reallotjar a les famílies que hi viuen i que hi haurà indemnitzacions.

Com és que ha estat necessària la intervenció d’un jutge? Es veu que el tema trigava tant a resoldre’s que la Generalitat va decidir paralitzar el procés l’any 2014. Tot i això, el proper mes d’abril s’anunciarà l’empresa que gestionarà la posada en marxa definitiva de les oficines per reallotjar les famílies que viuen a Venus.

Aquesta situació no passa a un altre planeta, passa aquí al costat de casa, i caldrà estar pendents per evitar que no torni a silenciar-se la situació que viuen més de dues-centes persones.

No vull acabar sense proposar que persones com la Paqui Jiménez tinguin el reconeixement que mereixen, ja que sense aquesta mena de persones seria més fàcil invisibilitzar aquest tipus de situacions.

Venus és un racó oblidat en un barri estigmatitzat en el qual, privilegiats com jo, hem pogut apreciar que fins i tot a la immensitat de la foscor hi ha estels que il·luminen irradiant exemple, solidaritat i molta força.