Un nou curs a La Mina

El barri de La Mina arrenca el curs 2016/2017 ple de canvis en l'àmbit educatiu. Al desdelamina hem volgut donar una ullada a les noves propostes i projectes.

Si d'una cosa pot presumir el barri, és de la força que en els últims anys estan tenint totes les entitats i serveis que hi treballen. Un exemple evident de la voluntat de treballar de forma conjunta i coordinada, és el Projecte Educatiu de Barri, també conegut com a PEB Mina.

Aquest és un espai de trobada, on entitats, serveis i veïns/es miren de tirar línies de treball conjunt, per millorar aspectes com l'absentisme escolar o la salut al barri. És un espai on es troben al voltant de 40 professionals, i funcionen per comissions de treball, per tal d'agilitzar la feina.

En properes publicacions tindrem l'oportunitat de conèixer de primera mà com funciona i s'organitza el PEB Mina i quins reptes tenen a 4 anys vista. De moment només volem donar a conèixer, que ja s'han posat en marxa i que la setmana passada van donar la benvinguda al curs, amb un plenari on van assistir tots els agents educatius implicats al barri, tant de l'àrea de l'educació formal, com dels espais d'educació informal i temps de lleure. A més aquest curs l'inicien amb un debat transversal sobre la taula al voltant de l'escola a temps complet, és a dir, com l'educació va més enllà de les portes de l'escola. (institut-escola)

En aquest inici de curs també donem la benvinguda al nou Institut Escola del barri. Aquest neix de la fusió, a finals del curs passat, de l'escola Mediterrània i de l'Institut Fòrum 2004, que el Departament d'Ensenyament va fer amb la voluntat de garantir la continuïtat entre les etapes de primària i secundària, i millorar els resultats educatius dels alumnes.

Així doncs la nova direcció de l'Institut Escola té molts reptes al davant, i un curs per a dissenyar un projecte de centre, que permeti noves estructures organitzatives que garanteixin la coherència del projecte educatiu al llarg de l'escolarització obligatòria, tot reduint l'impacte de la transició entre etapes escolars, fet que permetrà la reducció de l'absentisme escolar i de l'abandonament a l'etapa de la secundària obligatòria. També tindrem l'oportunitat de parlar amb el nou equip directiu, i conèixer de primera mà les noves dinàmiques de l'Institut Escola.

Aquest curs també està marcat per la inauguració del nou Campus Universitari Diagonal-Besòs de la UPC. Com ja vam publicar fa unes setmanes, aquest és un projecte que pot aportar noves sinergies al Besòs i a La Mina. Podeu consultar l'article publicat el 19 de setembre.

Volem compartir també l'arrencada de curs d'algunes entitats del barri com l'Associació Casal Infantil La Mina que comença amb 120 infants i 81 adults apuntats als diferents programes. D'aquest, 59 infants reben una atenció més continuada. Comencen com a prova pilot un grup reduït de PreJoves amb la finalitat d'acompanyar-los en l'escolaritat a l'hora que puguin tenir experiències que siguin motor de canvi per a la transformació del barri.

La Biblioteca Font de La Mina també ha compartit amb nosaltres les seves activitats. Ens ha dit que a l'octubre i amb la tardor comencen les activitats a la biblioteca. Cada 15 dies, relats de tardor al casal d'avis, per s i us agrada llegir novel·la en castellà el nostre club de lectura, el primer dilluns de cada mes. Si necessites un suport a l'aprenentatge en castellà o Anglès pots venir els dilluns i dimecres de 18 h a 20 h de la tarda. Una voluntària t'ajudarà i reforçarà la teva evolució en els idiomes i si ets un nen i t'agrada llegir pots venir cada tarda a la sala infants de la biblioteca a fer parelles lectores… Lectura en veu alta a dos veus dinamitzada pel personal de la biblioteca. Vols descobrir més novetats? Vine a la biblioteca!!!

La Plataforma d'Educació Social (PES) La Mina també inicia el curs amb tots els seus projectes en marxa. La UEC (Unitat d'Escolarització Compartida) segueix treballant en la construcció de l'escola de segones oportunitats a Sant Adrià de Besòs, el CO (Centre Obert) segueix amb els tres grups d'infants i joves, l'Aula d'Estudi inicia el curs buscant noves formes d'innovació pedagògica, el Matern-Infantil també inicia el projecte amb noves propostes com l'espai de trobada obert per a mares del barri, l'Òmnia ofereix nous cursos aquesta tardor, amb l'objectiu d'animar a joves i adults en el món de la informàtica i les xarxes socials, el projecte d'Acompanyament a Joves, conjuntament amb els educadors de carrer han començat a ritme de Zumba i el projecte de treball amb famílies, Sosimbó, treballa per a consolidar grups de pares i mares dels projectes, que tinguin ganes d'aprofundir al voltant de l'educació dels seus fills.

La capsa dels jocs, ubicada al parc del Besòs, va començar el curs el dia 1 de setembre. Han tornat amb tallers i activitats com la visita mensual a la biblioteca per treballar valors, conta-contes, treballs manuals i un munt de jocs. Els diumenges al matí gaudim d'activitats relacionades amb el medi ambient, amb les jugateques ambientals.

La resta d'entitats i serveis del barri aviat ens faran arribar les seves propostes per aquest nou curs. Esperem doncs, sigui un any ple de feina compartida.