Una nit de flamenco i arte

Fa uns dies es va cel·lebrar el XXI Festival de Cante Flamenco del barri, organitzat per el Centre Cultural Gitano. Enguany, malauradament degut a les retallades per part d’alguns ens col·laboradors i de l’actual situació economica no s’ha pogut dur a terme format de concurs i s’han hagut de presentar al públic les millors actuacions flamenques possibles, tot i que en un format reduït.

Aquest concurs que va començar a nivell local l’any 1991, actualment està reconegut com un dels festivals de flamenc gitano amb més solera de l’Estat Espanyol, compta amb la participació de cantadors catalans i també de la resta de la Península Ibèrica.

Així, a la primera part, com a teloners, es va presentar l’actuació dels nens/es i joves de l’Associació de Cultura Gitana Jove Ternikalo XXI, que, entre altres activitats, efectuen un taller de cant, ball i percussió flamencs persones joves en risc d’exclusió social de Badalona. Amb una nodrida representació, van oferir una emotiva i variada actuació de cant i ball flamenc.

TernikaloXXI.jpg

 

La segona part, es va comptar amb les actuacions professionals de Montse Cortés, acompanyada a la guitarra per Paco Heredia. Aquesta artista, originaria del barri de La Mina, és ben coneguda al món del flamenc pel seu treball de més de cinc anys, al costat del reconegut bailaor Antonio Canales

montse_cortes.jpg

El festival va continuar amb l’espectacular actuació de Diego Carrasco i Tomasito.

diego_carrasco01.jpg

tomasito.jpg

Els dos artistes van deixar de banda el seus compromisos per a unir-se un espectacle especial i portar, per una sola nit, el millor flamenc fusió al nostre festival.

La seva actuació va ser tan entusiasta, que fins i tot, Moncho, present com cada any al nostre festival, es va decidir a pujar a l’escenari per a delectar-nos amb la seva prodigiosa veu, la qual cosa va emocionar tant al públic assistent com als propis artistes.

moncho.jpg

Com ja hem exposat anteriorment, enguany el XXI Festival de Cante Flameco de La Mina, s’ha hagut de realitzar, per motius econòmics, en un format reduït i les actuacions, en conjunt, van tenir una durada de dues hores i mitja. Malgrat això, i degut a la qualitat i el caràcter festiu de les actuacions presentades, es van congregar més de 1.500 persones al Parc del Besòs, motivades, com ja hem dit per l’actuació dels artistes que participaven i també pel fet que es porta a terme en un espai públic, d’accés lliure i de franc.

La presentació i animació de l’esdeveniment va anar a càrrec de José Justo Martín.

La valoració que es fa des del Centro Cultural Gitano del XXI Festival de Cant Flamenc de la Mina és molt positiva. Destaquem la gran acollida popular que te any rere any aquest esdeveniment, i que ja s’ha convertit en un punt de trobada pels amants del flamenc i aixó ens engresca a continuar organitzant el certamen tot contribuint a mostrar una imatge més positiva del barri.

 

La primera foto que acompanya aquest article es de Pedro Arive