El 25N, el dia per l’erradicació de la violència vers les dones, és una data que cada any ens convida a reflexionar sobre el tracte que reben les dones per part dels homes arreu del món. Com cada any al desdelamina.net preparem una campanya al voltant d’aquesta data per reflexionar, conscienciar, i reivindicar els drets de les dones. Enguany ens volem fixar en un tipus molt concret de violència masclista: la que es produeix a les xarxes socials i internet en general.
L’agressió en línia, és violència
La violència de gènere ha estat i continua sent una de les manifestacions més clares de la desigualtat, en les relacions entre homes i les dones. Aquesta violència s’exerceix sobre elles pel fet de ser dones, indiferentment de l’estrat social, nivell educatiu, cultural, o econòmic. L’objectiu de l’agressor, que molt sovint sol ser la parella o exparella, és produir mal i aconseguir el control sobre la dona.
Tenint en compte el context en el qual vivim, creiem important remarcar que la violència no només s’exerceix de manera física, sinó que aquesta violència és sistèmica i pot ser psicològica, econòmica, sexual, vicària… i també digital, sent aquesta última cada cop més present.
Avui dia la tecnologia i el que és digital atrau l’atenció de moltes persones. Internet pot ser una eina per treballar, comunicar-se, comprar… però malauradament també pot esdevenir una eina per exercir violència. Determinades dinàmiques d’ús d’internet que s’han normalitzat, com ara compartir la ubicació, enviar fotos (potser compromeses o intimes), l’intercanvi de números de telèfons (sobretot si és sense consentiment), quedar amb un desconegut… no es perceben necessàriament com un perill, ja que molt sovint no ho són. Tot i això, es poden donar certs casos en què compartir aquest tipus d’informació privada, desemboquin en ciberassetjament si acaba a les mans incorrectes.
El ciberassetjament suposa una forma de limitació de la llibertat que genera relacions desiguals entre les persones que consumeixen internet. Aquest ciberassetjament pot predominar entre homes cap a les dones, dominant a la víctima mitjançant estratègies humiliants i a través de violència psicològica. Aquesta afecta la privacitat i intimitat de la víctima. Un exemple podria ser la insistència en l’enviament de missatges o les peticions recurrents per a aconseguir fotografies compromeses de la víctima a través del xantatge emocional, per a aconseguir tornar a mantenir una relació directa amb aquesta, ja que molts cops qui exerceix la violència és la parella o exparella de la víctima.
Aquesta forma de violència pot ser més comú del que sembla, però també és una forma més invisible i difícil de detectar, sobretot en l’adolescència i la joventut, moment vital en què la percepció pot estar alterada i, per tant, fets que podrien ser alarmants poden ser entesos com a irrellevants.
Internet i les xarxes socials conformen un àmbit social en el qual la població més jove es troba molt còmoda, ja que els permet desenvolupar les seves capacitats o habilitats relacionals sense les limitacions que ‘la vida real’ exigeix. Això no vol dir que les xarxes socials i internet siguin necessàriament perjudicials, però és cert que cal estar segures abans de compartir la nostra informació i la forma en què ho fem. Encara que l’entorn sigui virtual, això no impedeix que pugui tenir un impacte real en aspectes quotidians i més tangibles.
Al desdelamina.net creiem important remarcar que els actes online, que sovint poden més enllà de les pantalles, tenen repercussions. Les conseqüències de rebre aquest ciberassetjament poden generar, per exemple, depressions o una baixada de l’autoestima a la persona que ho rep. Això, evidentment, pot influir en diferents àmbits de la vida de la víctima tant en línia com en la vida real.
És important, per tant, ser capaces de reconèixer la serietat de les accions per molt que aquestes passin darrere d’una pantalla. Cal promoure, educar, i conscienciar sobre el poder d’internet i les xarxes socials així com en les repercussions dels actes que fem a través d’aquestes.
—
Accions que poden ser un indicatiu de violència digital:
- Assetjar o controlar a la teva parella usant el mòbil
- Interferir en relacions de la teva parella en Internet amb altres persones
- Espiar el mòbil de la teva parella
- Censurar fotos que la teva parella pública i comparteix en xarxes socials
- Controlar el que fa la teva parella en les xarxes socials
- Exigir a la teva parella que demostri on està amb la seva localització
- Obligar a la teva parella al fet que t’enviï imatges íntimes
- Comprometre a la teva parella perquè et faciliti les seves claus personals
- Obligar a la teva parella al fet que et mostri un xat amb una altra persona
- Mostrar empipament per no tenir sempre una resposta immediata en línia
—
Més informació sobre com detectar i prevenir la violència de gènere digital:
https://donestech.net/noticia/kit-dautodefensa-digital-feminsita-rapida
https://fembloc.cat/
https://desconectadetuex.net/guida-desconecta-ex-seccion-0.html