XANCLETES LILES :: AlfaCostura, Adrianes i Dones Iris

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Durant aquest mes de juliol ens hem plantejat fer un bon grapat d'articles on poder conèixer, compartir i reflexionar com s’està treballant actualment la qüestió de gènere, el feminisme i les seves propostes entorn de la transformació social.

I acabem amb un article amb la presentació dels tres col·lectius de dones del barri: Adrianes, Dones Iris i AlfaCostura.

 

Dins del teixit associatiu del barri hi son molt presents els tres grups de dones que hi treballen al barri, cadascú amb les seves característiques propies, propostes originals i activitats conjuntes davant de qüestions que hi afecten a les dones del barri. Tots tres grups coincideixen en manifestar la necessitat de les dones del barri a tenir espais propis on poder realitzar trobar-se amb altres dones, compartir el seu dia a dia i del barri i fer propostes de transformació de la seva i la nostra realitat.

Fem un petit repàs de les seves trajectòries a mode de presentació i reconeixement del seu treball i recordem la proposta comunitària Dones de Barri, Barri de Dones de crear un espai comú a tots ells.

 

Dones Iris

El grup de Dones Iris es reuneix al Casal Cívic i a partir de l'excusa dels tallers de manualitats s'ha configurat com un nucli de relació important dins del barri i articula tot un seguit d'accions i espais on compartir amb la resta d'entitats i serveis del barri les seves propostes de transformació i millora.

Fa un parell d'anys vam fer un Mapa Sensible de l'associació i us convidem a revistar-ho.

"Arribes a l’Associació de Dones Iris i et trobes amb un grupet de dones fent tallers de manualitats, tot parlant de les seves coses i molt entretingudes. Quan entres no s’atabalen ni canvien el seu comportament, et saluden i et miren, però segueixen amb la seva feina, tot fent algun comentari.

 

 

Tot canvia quan de seguida que acaben recullen les taules i t’ofereixen berenar, sempre sorpren que amb els temps que corren les anfitriones t’acullin d’aquesta manera. No els hi falta temps per donar-te un tros de pastís o dir-te que el proper cop que vagis a veure-les no facis el cafè abans d’entrar.

Quan parles amb elles, el sentiment de pertinença al barri és el primer que et sorpren i és que La Mina ha estat creada pels veïns, les seves associacions i les seves protestes. […]

Després de les converses amb les dones Iris t’adones que seguir lluitant pel que creus no perd sentit, no perquè elles hagin aconseguit el seu objectiu, sinó perquè després de tants anys intentant aconseguir-lo, encara continuen creient en ell i encara troben escuses per trobar-se cada tarda i seguir treballant i compartint vivències."

 

Adrianes

Les Adrianes son un altre referent dins del barri i fora d'ell. Amb l'Angels Rosell, la seva alma mater, son un dels grups més actius dels últims anys al barri i han realitzat moltes accions per la visualitzacióó del paper de la dona a la vida del barri, tant present com passat o futur. 

Al 2012 van complir 10 anys de la seva creació i van realtizar una exposició de les seves propostes.

"L'associació, que va néixer amb el propòsit de promoure la transformació del barri a través de la promoció de l'autoestima i l'ajuda mútua entre les dones del barri, celebra aquest 2012, dèu anys d'activitats.

 

adrianes_palaurobert_maquetaCampoLaBota.jpg

 

Llibre de relats, llibre de memòries de dones, participació en jornades de grups de dones de barris en transformació, tallers, xerrades, .. i la  maqueta del barri de barràques del Campo de la Bota que van fer per al Foum de les cultures, han sigut algunes de les activitats que en format exposició, l'associació va oferir a totes les dones i homes que els dies 7 i 8 de març es van apropar al Palau Robert de Barcelona."

 

AlfaCostura

El projecte AlfaCostura es una de les experiències històriques del barri (porta en marxa des de l'any 1982) on a partir de l'alfabetització amb dones adultes a partir de la costura s'ha convertit en un punt de referencia per diferents generacions, cultures i realitats del barri.

Fa uns anys i dins de la nostra proposta de entrevistes Gent del Barri vam compartir una conversa amb la Marien i la Consuelo. Us convidem a tornar a gaudir d'elles.

 

 

Dones de Barri, Barri de Dones

rh_DSC_0353.JPG

I per acabar aquest article volem de recordar la proposta Dones de Barri, Barri de Dones que durant els anys 2009 fins el 2011 es va configurar al barri.

Aixi els grups de dones del barri, més els Serveis Socials, el Consorci del Barri, l'Associació de Veïns i Vienes i la Plataforma d'Entitats i Veïns/es van organitzar de forma conjunta i comunitària tot un seguit d'actes reivindicatius, culturals i de reflexió entorn el paper de la dona a la nostra societat actual i passada i la violència de gènere.