Com s’ha de preparar La Mina per a les situacions climàtiques que ens esperen? – Especial Emergència Climàtica

En els articles anteriors d’aquest especial d’estiu sobre l’Emergència Climàtica i les seves afectacions al barri de La Mina, hem vist què ens aconsellen per mirar de no patir tant la calor, i també com de preparat (o no tant) està el barri i el territori pels episodis d’altes temperatures. Un cop vistos els reptes, que són importants, també ens ha semblat interessant posar la mirada en allò que cal millorar i saber quin tipus d’actuacions s’estan planificant o duent a terme per part de l’administració.

Possiblement, aquesta és una de les parts més complicades d’explicar, explorar, i analitzar. Són moltes les administracions amb competències sobre els diferents espais del territori, molt variades les possibles aproximacions a les problemàtiques, i limitats els recursos amb què fer-hi front. Tot i això, volem agrair la bona acollida i predisposició de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que va facilitar una conversa extensa amb José Antonio Gras (regidor delegat de Territori Sostenible, Medi Ambient, i Benestar Animal) i Assela Coll Bosch (cap de Salut Pública i Medi Ambient).

-Refugis Climàtics

És acceptable que el barri de La Mina només disposi d’un únic espai amb la qualificació de Refugi Climàtic que, a més, no obre durant tots els mesos d’estiu? És fàcil concloure que no i que cal feina a fer en aquest sentit. És per això que es va plantejar la possibilitat d’explorar altres equipaments del barri, com pot ser el campus que la UPC té al barri, per a ser adaptats com a nous Refugis Climàtics.

Però no només, ja que altres espais del barri i voltants, convenientment condicionats i aprovisionats d’accés a fonts d’aigua també en podrien reunir les característiques, com ja ho està fent enguany una part de l’‘Arbreda de la Rambleta’ davant del centre Polidor just a l’altra banda del riu respecte al barri de La Mina.

La falta de fonts a tot el barri, que en el moment d’escriure aquestes línies només en té una al parc del Campus (que no funciona com cal), va ser un dels punts que vam voler destacar. La greu sequera patida va servir d’argument per tancar la situada davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra, però a la pràctica això va deixar el barri sense cap font d’aigua. Si realment es vol ser coherent amb els consells que recomanen mantenir-nos ben hidratats quan fa calor, és evident que cal facilitar l’accés a l’aigua a la ciutadania. En aquest sentit, l’ajuntament va mostrar clars senyals de voler millorar la situació de cara al futur, tot i que sense concretar cap actuació específica.

-Zones verdes sota sospita

No menys delicat és la bona o mala situació mediambiental dels tres grans espais naturals al voltant de La Mina: el Parc del Besòs, el Parc Fluvial del Besòs, i la Platja del Fòrum. Com vam constatar amb la conversa amb membres de ‘Marea Verde de Sant Adrià de Besòs’, en tots els casos el seu bon estat està sota sospita per situacions diverses.

Probablement, una de les majors dificultats que l’ajuntament afronta en aquest cas és el fet que no gestiona directament cap de les tres zones verdes, la qual cosa complica les possibles actuacions per assegurar-ne el bon estat.

Tot i això, el treball amb les altres administracions existeix i, tot i anar lent, esperen que es pugui anar efectuant sobretot pel que fa al Parc del Besòs on seria òptim poder fer una bona anàlisi de la possible contaminació de les seves terres. De la mateixa manera, s’ha de treballar per millorar el funcionament dels sobreeixidors del Parc Fluvial per prevenir les emissions d’aigües brutes en períodes de pluja intensa.

Tots aquests treballs i actuacions, però, en cap cas es preveuen per al curt termini. Així que caldrà continuar tenint paciència i fer cas de les indicacions quan, per exemple, es tanca la Platja del Fòrum després de pluges o vessaments com va passar fa unes setmanes.

-‘Renaturalitzar la ciutat’

Possiblement, el major repte platejat durant la trobada amb José Antonio Gras i Assela Coll, però alhora el més engrescador, és la idea de plantejar les futures accions urbanístiques al barri tenint en compte una ‘renaturalització’ de la ciutat. Per exemple, conjuntament amb altres administracions, l’ajuntament ja disposa d’estudis amb ‘mapes d’ombres’ que determinen les zones de La Mina menys protegides del sol.

Un cas paradigmàtic, i probablement una de les primeres actuacions en aquest sentit que es duguin a terme, és la zona de jocs infantils de la plaça Maria Àngels Rosell Simplicio (davant del CAP). Els estudis la marquen com un dels punts estratègics on actuar per tal de proporcionar ombres, ja que ara mateix no compta amb cap estructura ni vegetació que li evitin estar sota el sol directe els dies clars. Una situació que deixa un dels pocs parcs infantils del barri pràcticament inutilitzable durant els períodes de sol i calor.

Aquests tipus de plantejaments per ‘renaturalitzar’ la ciutat han de permetre que qualsevol actuació que es faci al barri es pugui pensar tenint en compte paràmetres mediambientals que el facin més resistent i resilient als efectes de l’emergència climàtica. Els resultats de tot plegat no seran immediats ni tan ràpids com moltes podem desitjar, però sempre és una bona notícia saber que es treballa en la direcció de preparar La Mina per als reptes de futur.

La tasca que com a societat ens tocarà realitzar per mitigar i adaptar-nos als efectes de l’emergència climàtica, que ens duu un clar augment de les temperatures i un clima més agressiu, és monumental i ha de ser compartida entre tots els agents. Malgrat tot, l’equip del desdelamina.net us desitgem a totes un molt bon final d’estiu, amb l’esperança que la calor s’hagi pogut anar superant d’una manera o altra. Ens trobem ben aviat amb les piles carregades per compartir nous articles, entrevistes, fotografies, i propostes pel barri de La Mina.