Comença el segon any del projecte “Vitamina. Lideratge ètic i transformació social”

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Acaba de començar el segon any d’aplicació del programa Vitamina, un projecte educatiu de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU que té com a missió apoderar adolescents i joves per a que esdevinguin referents positius i líders ètics de processos de transformació social en els seus propis barris i entorns personals.

 

En aquest moment el projecte es du a terme a través de dos grup: un format per membres de l’Associació de Joves Gitanos de Mataró, membre de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, ubicat a la capital del Maresme; i un altre al Club Esportiu La Mina, on es treballa amb adolescents que formen part del Club de Lluita Olímpica La Mina i el Club de Futbol Sala Fòrum La Mina.

En aquest segon curs els participants treballaran especialment aspectes interrelacionals i comunicatius de la seva conducta i es potenciarà la creació de vincles entre ells i l’entorn. “Volem que aquesta sigui una formació que ajudi a donar passos cap el descobriment i el reconeixement de la riquesa de l’altre i una convivència basada en el respecte cap a tota persona”, explica Alba Lorente, coordinadora d’aquest projecte. I es tindran en compte valors com la justícia, la responsabilitat, la confidencialitat i la confiança.

 

 

Què és Vitamina?

El projecte Vitamina va destinat a joves entre 12 i 16 anys que ja estan vinculats amb entitats del barri o ciutat en el qual es desenvolupa el projecte i, per tant, ja mostren certa motivació i compromís. El programa té una durada de quatre anys. El primer any es treballa l’aspecte personal, el segon la part relacional de l’individu, el tercer any el social-emprenedor i, el quart, l’assoliment de l’autonomia (recerca de feina, continuació dels estudis…).

Durant el curs escolar, els joves es troben un cop per setmana, guiats per un equip interdisciplinari de professionals de la Fundació Carta de la Pau. A més, els adolescents també tenen el privilegi de conversar amb professionals de referència i conèixer projectes emprenedors que els ajuden a ampliar la seva mirada cap el món.

I, paral·lelament, l’equip director del projecte, treballa amb els pares i mares temes concrets que els poden ajudar a què el seu fill o filla potenciï el creixement personal i l’apoderament.

 

La fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU

Vitamina és un projecte de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, entitat fundada a Barcelona l’any 1994. La seva finalitat és pacificar entorns, oferir propostes de convivència que donin resposta a conflictes socials o desenvolupin oportunitats per enfortir la convivència pacífica entre persones i comunitats. La Fundació Carta de la Pau repara relacions socials malmeses i sutura fractures socials.

Aquest projecte té el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya – Institut de les Dones, l’Obra Social “La Caixa”, l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i la Fundació Privada Cottet-Mor.

 

les fotos que acompanyen l'article han estat realitzades per Jaime Gutierrez i publicades als seu Flickr.