como un susurro que recorre la ciudad

Iniciem una serie d’articles per apropar-nos a l’anomenat moviment dels Indignats, del 15M i de les Acampades assembleàries a les plaçes de les ciutats.

En aquest primer article intentarem realitzar un recull de materials per poder trobar punts de referència per entendre tota aquesta realitat. Sabem que aquests apunts no seran més que punts de fuga però ens seran útils per poder donar perspectiva a tot plegat.

 V, de V de Vendetta

Es dificil indicar l’inici de tot aquest moviment però un primer element a tenir en compte és el moviment ciutadà #Nolesvotes.

Aquest moviment planteja una idea senzilla per les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig: que els ciutadans reflexionin sobre el seu vot i tinguin en compte que els partits majoritaris no son sensibles als desitgos i interesos de la majoria.

No te pedimos el voto para ningún partido concreto, ni que votes en blanco, ni que te abstengas, sino que te informes para comprobar que existen alternativas.

En un principi la proposta del moviment #Nolesvotes era per les eleccions del 22 de maig però veient que la proposta segueix del tot vigent després d’aquestes eleccions, aquesta es mantindrà fins que hi hagi un canvi clar, comprovable i permanent a l’actitud dels partits majoritaris.

51867-pJyal5Wglpyml6SSl6Kp-nolesvotes.png

Aquest moviment coincideix amb la proposta de la plataforma Democràcia Real JA! que, entre diferents actes convoca una manifestació per el diumenge 15 de maig a les principals ciutats de l’estat per demostrar que hi ha molta gent amoïnada i indignada per l’actual panorama polític, econòmic i social que esta al nostre voltant, per la corrupció dels polítics, empresaris, banquers i per la indefensió del ciutadà ras.

Per tot això estic indignat.
Jo puc canviar-ho.
Jo puc ajudar.
Sé que junts podrem.
Surt amb nosaltres. És el teu dret.

NewCabeceraDRYbcnBlackS.png

Problamement inspirats per les recents revolucions als països arabs del nord d’Africa aquestes manifestacions van cristalitzar en acampades a les principals plaçes de les ciutats.

mapa_acampades.png

A Barcelona, l’acampada es va realitzar a la Plaça Catalunya i es coneguda com l’acampadaBCN.

Som gent que hem vingut lliurement i de forma voluntària, que després de la manifestació del 15 de Maig hem decidit seguir estant juntes i ser cada vegada més en la lluita per la dignitat. No representem a cap partit ni associació. Tampoc ningú ens representa.

Aquestes acampades s’organitzen per mitjà de comissions i subcomissions de treball que presenten diferents propostes de treball, acció i millora de l’organització a l’assemblea que es realitza cada dia tot just desprès de una cacerolada de protesta.

5749190218_7e384dbc86_z.jpg

Actualment aquesta acampada esta treballant per la extensió d’aquestes acampades i propostes d’acció per tota la ciutat, viles i pobles de Catalunya.

kxzea.jpg

També s’ha realitzat un document de demandes concretes.

A Barcelona, recopilant la saviesa i les aportacions de centenars de persones, s’estan escrivint col·lectivament diversos documents de treball que parlen dels diferents nivells en què operarem per aconseguir el canvi. Tots ells són documents oberts, en modificació i millora constant.

5786851993_2d3773df91_z.jpg

No podem acabar aquest article sense comentar l’importancia de Internet, el seu ús i les seves eines i serveis, en tot aquest procès. Gràcies i arran de l’ús la xarxa, correus electrònics, blogs, xarxes socials i serveis de publicació aquests moviments han tingut una repercusió inèdita fins ara.

5748704586_6e4bea17e3_z.jpg

Alguns exemples d’aquests usos (a més dels blogs, adreçes i materials ja enllaçats) són eines com l’agregador #Yeswecamp on es pot seguir l’evolució de tots els twitts publicats sobre els temes de l’anomenada #spanishrevolution, #15M, #acampades, el Tweetometro de votaciones #yeswecamp (una eina en fase de probes per investigar sobre sistemes de participacio democràtica directa ) o el #bookcamping, un recull de lectures (moltes de propietat intelectual lliure i en format digital per descarregar) proposades per tothom per començar a veure d’on surt tot plegat i cap a on anar.

Les fotos que ilustren aquests articles estan extretes de la galeria de fotos de l’AcampadaBCN al Flickr, aportades per companys via Twitter o capturada de les diferents webs dels moviments o plataformes.

 

Nota de de l’autor: El titol de l’article es el titol de una canço de Ramoncin i s’ha utilitzat per reflexar que entenem que tot aquest moviment ciutada te una pota important als moviments de protesta vers l’anomenada Ley Sinde i l’us de la propietat intelectual que promouen entitats com la SGAE.

I la primera imatge de l’article és una de les màscares utilitzades per alguns dels manifestants d’aquests moviments com simbol de resistència i revolució. Es tracta de una mascara que representa a Guy Fawkes, conspirador angles del segle XVII, utilitzat com imatge iconica per V, protagonista del comic V de Vendetta i que narra les accions d’aquest misteriós personatge que ataca als interessos i agents d’un ‘estat totalitari i feixista, tot creant el caos amb l’objectiu de enderrocar el govern i incitar a la població a adoptar una societat anarquista.

 

Recull d’enllaços:

#Nolesvotes

 

http://wiki.nolesvotes.org/wiki/Portada

 

Democracia Real JA!

http://www.democraciarealya.es/?page_id=463


Revolució als paisos arabs 2010-2011

http://ca.wikipedia.org/wiki/Protestes_dels_pa%C3%AFsos_%C3%A0rabs_de_2010-2011

 

Mapa amb les acampades

http://www.ikimap.com/map/2CYF


AcampadaBCN

http://acampadabcn.wordpress.com/

http://acampadabcn.wordpress.com/documents/declaracion-de-principios/

http://acampadabcn.wordpress.com/documents/guia-de-lacampada/

http://acampadabcn.wordpress.com/demandes/

http://extensiobcn.wordpress.com/

http://www.flickr.com/photos/acampadabcnfoto/


#Yeswecamp

http://www.yeswecamp.net/


Tweetmometro de votaciones #yeswecamp

http://www.platoniq.net/yeswecamp/