A La Mina, l’esport no és una qüestió d’edat – Esports a La Mina

  • Categoria de l'entrada:Cultura

Totes sabem que l’esport és quelcom necessari i saludable a totes les edats i, al barri de La Mina, hi ha opcions amb molta tradició per a tothom qui vulgui mantenir un estil de vida actiu. Així doncs, en aquests especials d’estiu dedicats a l’esport, no podíem passar per alt les diferents propostes per a les veïnes d’edat més avançada que segueixen amb totes les ganes de moure el cos, fer amistats i passa-ho bé.


‘La Mina s’activa’ al Pavelló Olímpic Municipal

Aquesta iniciativa, impulsada i dinamitzada des de fa molts anys pel Centre d’Atenció Primària de La Mina, reuneix dos dies a la setmana al Pavelló Municipal a totes aquelles persones amb ganes de fer una mica d’exercici. No es tracta en cap cas d’una activitat esportiva intensa, sinó que es cerca una activitat lleugera pensada per a totes les edats i totes les condicions físiques.

Cada dimarts i dijous de 9 a 10 del matí, acompanyades per una infermera del CAP, les gairebé 60 persones actualment inscrites es troben per realitzar moviments, estiraments, coreografies i, fins i tot, practicar algun joc durant una estona.

L’activitat és totalment gratuïta, però cal fer una petita inscripció per tal de poder fer un mínim control, la qual cosa també ajuda al departament d’infermeria del CAP a seguir l’evolució de les persones que s’hi apunten.

Tot i que el principal objectiu de ‘La Mina s’activa’ és motivar a la població a fer activitat física i contribuir a reduir el sedentarisme, el component socialitzador també és un aspecte molt important i interessant. I és que la proposta permet a moltes persones compartir una estona agradable, que en ocasions s’acaba estenent més enllà de l’horari de l’activitat.


Les passejades de ‘La Mina Camina’

A partir, de nou, d’una iniciativa del CAP La Mina, ja fa molts anys que un grup de persones veïnes del barri s’organitzen per gestionar caminades cada quart diumenge de mes pensades per a gent de totes les edats. Són passejos tranquils i adaptats perquè tothom que ho vulgui s’hi pugui sumar, atès que es té en compte la disponibilitat de serveis (com lavabos) durant la ruta o l’accessibilitat a transport públic en cas de necessitar o de voler fer la caminada més curta.

La primera caminada es va fer fa més de 15 anys, concretament l’11 de juny de 2006, i ara mateix ja en porten gairebé 150 de fetes. Tot i haver passejat per un gran nombre de llocs, totes les caminades tenen una cosa en comú, i es que en tots aquests anys s’ha mantingut sempre el mateix lloc de trobada: davant del CAP La Mina.

Aquesta és també una proposta 100% gratuïta, tot i que cal fer una mínima inscripció per tal de mantenir un petit seguiment (es pot fer el mateix dia de la caminada, en el moment de trobar-se). Actualment, compta amb unes 25 o 30 persones participants que no tan sols cerquen l’activitat física i sortir a caminar, sinó que també acaben creant una comunitat gràcies a poder disposar d’aquest espai inclusiu adequat per a persones en risc de soledat no desitjada.

Des de fa uns anys, també s’ofereix a les persones inscrites la possibilitat de participar de sortides culturals, com ara visites a museus o espectacles. Unes activitats que a vegades poden tenir un cost, però sempre a preus molt reduïts i populars, i que amplien les possibilitats de les persones participants de socialitzar i fer comunitat.


Córrer, o no, a la ‘Milla de La Mina’

Des de ja fa uns quants anys, l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Escola de La Mina organitza la cursa popular ‘Milla de La Mina’. És una iniciativa oberta a tot el barri i pensada per poder donar cabuda a totes les edats i condicions físiques.

El recorregut passa pels diferents carrers del barri i, tot i que hi ha qui hi competeix al màxim per tal d’aconseguir algun trofeu, molta gent opta per fer-la a un ritme més tranquil aprofitant la cita per fer una mica d’esport en comunitat.

De fet, totes dues activitats de què hem parlat (‘La Mina s’activa’ i ‘La Mina Camina’) hi són presents cada any amb els seus membres, que gaudeixen de poder fer activitat física a l’aire lliure amb un molt bon ambient. Així doncs, no valen excuses per no inscriure’s a la próxima edició, prevista per a la primavera de 2024.