Des de l’estiu 2021 :: societat, educació i cultura

Un any més us volem compartir l’especial des de l’estiu, un recull que publiquem al llarg del mes d’agost, fent una mirada als temes més rellevants que hem viscut en els darrers 365 dies. Perquè no volíem marxar de vacances sense fer un repàs del més important al barri de La Mina, us convidem a llegir-nos i a fer memòria del 2020-2021! En aquesta ocasió, en clau educativa, social i cultural.

Iniciem aquest des de l’estiu posant l’atenció al inici del curs 2020-2021. Un inici marcat per la desescalada, la tornada a l’escola de manera presencial i la reactivació de l’àmbit associatiu. Després de l’auge de la pandèmia, durant els mesos de setembre i octubre des del CAP La Mina començaven a fer una primera avaluació del què havia suposat la Covid-19 al barri. L’Elisabet Carrera, infermera i adjunta a Direcció del CAP, ens explicava què era allò de la “nova normalitat” i ens compartia la seva experiència a la iniciativa #ICSfluencers.

La tornada als centres educatius no va ser fàcil en el primer trimestre. L’absentisme es va fer evident i des de les entitats socioeducatives es va treballar per sensibilitzar i acompanyar als infants en aquest procés de reincorporació. Des del l’Associació Casal Infantil La Mina, per exemple, es va promoure una campanya per fer més amables i sensibles els missatges entorn la prevenció de la Covid-19.

El 2020 finalitzava recuperant lleument les tradicions al barri. Les entitats i les comerciants del territori donaven la benvinguda al Nadal, adaptant-se a les mesures contra la pandèmia. També ho feien les comunitats de veïnes i veïns engalanant els edificis pel concurs d’escales i les associacions educatives, felicitant-nos les festes entre postals i vídeos virals.

Aquests darrers mesos, sense dubte, la cultura s’ha vist afectada per la Covid-19. Se’ns va fer estrany trobar càmeres i micròfons pels carrers durant el rodatge de Centauro, una nova pel·lícula de Netflix amb escenes gravades al barri.

El que enguany no hem trobat pels carrers de La Mina és la rua de carnestoltes. Per aquest motiu, des del desdelamina.net vam voler fer un repàs històric d’aquesta festa tradicional a la comunitat, compartint imatges des dels anys 80 fins a l’actualitat.

En digital vam viure també l’edició de Sant Jordi 2021, narrada des de l’instagram del concurs @concursantjordilamina, on hi van participar més de 200 obres del barri i l’entorn proper.

Pel que fa a la política, aquest 2021 hem viscut canvis en el municipi. D’una banda, iniciàvem l’any amb les eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya. Unes eleccions on l’abstenció va ser una de les guanyadores a Sant Adrià. I a meitat del mes d’abril, la nostra ciutat donava a conèixer la nova alcaldessa, Filo Cañete. I des del nostre projecte aprofitàvem per compartir-vos una entrevista feta a peu de carrer, xerrant sobre el barri a mesura que avançàvem en la passejada pel territori.

Tanquem aquest especial des de l’estiu amb una activitat educativa i tecnològica que ens fa recordar els temps abans de la pandèmia, quan la distància social i les mesures de seguretat no ens impedien gaudir de celebracions i encontres al barri. En aquest cas, es tracta del Torneig de robòtica educativa, VEX Robotics, desenvolupat en el Campus Diagonal-Besòs de la UPC. Amb adaptacions per la Covid-19, infants i joves del barri van poder jugar, competir i conèixer l’entorn universitari en aquest campionat que ja és recorrent en les nostres agendes anuals.