Des de l’estiu :: cultura, història i espai públic

És agost, temps de vacances, de renovar energies i d’aturar-se. Però no volíem marxar deixant en blanc el nostre web. Per això, hem fet un recull dels articles més ressonats del curs, publicats durant l’any i facilitats ara per diferents temàtiques.

Així doncs, entre descans i descans, desitgem que gaudiu del nostre especial “des de l’estiu”, centrat, en aquesta ocasió, en els fets culturals, històrics i d’espai públic que han tingut més transcendència durant els darrers mesos.

Imatge des de l'estiu: cultura, història i espai públic

La Festa Major de Sant Adrià del Besòs estrenava el mes de setembre al desdelamina.net. Amb la ciutat com escenari, del 7 a l’11 de setembre, les activitats culturals, populars i esportives van omplir els carrers del municipi.

I és que les celebracions i les tradicions han estat protagonistes d’aquest curs al nostre barri. La festa de carnestoltes replegava a infants i famílies amb la natura com a temàtica centrals de les disfresses. Més de 300 participants van formar part d’una rua acompanyada de globus, confeti i batucada!

L’arribada de la primavera també va ser motiu de festeig. El Parc del Besòs va acollir la Festa de la Primavera amb diferents espais i tallers: des de l’actuació dels castellers de Sant Adrià, a creacions de flors a través de manualitats i de dibuix, jocs gegants o espais de inspiració musical. I és que l’art i les melodies van acompanyar durant tota la tarda a les participants.

Imatge de la rua de carnestoltes 2019

La infància ha estat al centre de moltes de les celebracions del curs. Així va ser amb la Setmana Cultural del barri, on la salut i l’educació dels més petits va estar molt present a la programació d’activitats. 

El tradicional concurs literari de Sant Jordi també va ser una mostra de cultura posada a l’abast dels infants i les famílies. La Biblioteca Font de La Mina acollia la 19a edició de l’espectacle, dinamitzat, en aquest cas, pel pallasso Claret Papiol. Les lletres, la màgia i l’humor van completar un any més aquesta festa. Si voleu saber com ho vam passar en aquella jornada, feu un cop d’ull a la nostra galeria de Flickr!

Els festeigs culturals culminaven amb el desè aniversari de la Biblioteca Font de La Mina. Deu anys d’història que situen el servei com a referent del treball comunitari. Del 26 al 29 de juny, el Dia dels Infants, el Dia de les Entitats, el dels Lectors i el dels Joves van marcar la programació de la celebració amb tallers, karaoke, berenars, música urbana i un divertit joc de pistes!

Imatge de la 19a edició del concurs literari de Sant Jordi

L’espai públic i la seva ocupació també han ocupat titulars i notícies al nostre web. En aquest sentit, famílies i entitats reivindicaven el retorn d’un espai per als més petits al Parc del Besòs. Amb la “Jornada familiar: Recuperem les zones de joc”, es va crear una cadena humana i plantar flors a la zona de jocs ara retirada. “Si no hi ha gronxadors, hi haurà més toxicòmans. I si hi ha gronxadors, hi ha famílies, nens… i els toxicòmans han de passar de llarg”, explica una de les veïnes del barri al reportatge que TV3 va dedicar a la concentració.

En positiu destaquem la intervenció que els artistes Zosen i Mina van fer de la façana del bloc de pisos del carrer Estrelles del barri. Ara s’hi pot apreciar un mural d’art urbà que pretén millorar el paisatge visual de La Mina. Hi ha objectes molt representatius del barri: la natura, l’amistat, la igualtat, la música, el flamenc, la guitarra o la multiculturalitat”, expliquen en Zosen i la Mina a una entrevista realitzada pel Diari de Sant Adrià.

Diversos mitjans de comunicació se’n van fer ressò d’aquests 250m2 de colors. És el cas de TimeOut, amb l’article “La nova intervenció d’art urbà que omplirà de colors La Mina”, on es parla sobre l’esdeveniment i sobre els orígens d’aquesta parella artística. També TV3, en el telenotícies vespre, va dedicar un espai a la novetat dels nostres carrers.

Imatge del mural del Zosen i Mina al carrer Estrelles

De seguretat i espai públic en vam parlar nosaltres, el desdelamina.net, a la VI Trobada d’Energies Comunitàries. La Mina i les drogues: aquest era el binomi que vam analitzar a fons en el nostre mitjà durant el 2016. Una treball d’investigació i aprofundiment que va esdevenir punt d’interès per a a les jornades: un espai de intercanvi i coneixement on diferents serveis i entitats han presentat les seves experiències de cohesió i lluita contra l’exclusió social.