Des de l’estiu :: feminismes

  • Categoria de l'entrada:desdelamina / Dones

És agost, temps de vacances, de renovar energies i d’aturar-se. Però no volíem marxar deixant en blanc el nostre web. Per això, hem fet un recull dels articles més ressonats del curs, publicats durant l’any i facilitats ara per diferents temàtiques.

Així doncs, entre descans i descans, desitgem que gaudiu del nostre especial “des de l’estiu”, centrat, en aquesta ocasió, en les notícies sobre feminismes que han tingut més transcendència durant els darrers mesos.

des de l'estiu, feminismes

Els articles sobre feminismes els liderava durant el mes de novembre la signatura convidada “Dones que fan soroll”. L’Anna R., membre del col·lectiu La Bala Feminista, ens presentava un text on reivindica els antecedents del 25N, el Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència contra les Dones. 

Per aquesta mateixa data, ens fèiem ressò de la jornada de mobilització contra la violència masclista que es va viure al barri.  L’acte comunitari central va congregar un centenar de persones que van recórrer un bon tros de La Mina per fer sentir les proclames a favor dels drets i de l’apoderament de la dona. La manifestació va acabar a la Biblioteca Font de La Mina, a tocar d’on havia començat, l’edifici Venus. A l’Espai Cultural va tenir lloc llavors un acte de rebuig al masclisme per part de les entitats participants, en el qual cada una va llegir una frase i va col·locar una imatge o un dibuix en una plafó conjunt, construint així l’auca contra el maltractament.

Si voleu recordar alguns dels moments de la jornada, feu un cop d’ull a l’àlbum de la nostra galeria Flickr!

Imatge del 25N al barri de La Mina

Ens aturem al mes de març per reviure la vaga feminista del 8M. “Ens aturem per canviar-ho tot”. Amb aquest lema explicàvem al desdelamina.net els nostres particulars motius per sumar-nos a la convocatòria de vaga pel Dia Internacional de les Dones. Com a mitjà de dinamització comunitària i coneixement crític, ens posicionàvem adherint-nos a la Vaga Feministafent un “fos a lila” durant tota la jornada del divendres 8 de març.

El barri també va viure la un mes de març que s’escrivia en femení. L’Institut Escola La Mina acollia a infants i joves en un acte comunitari per fer visibles les desigualtats que trobem al món laboral entre homes i dones. 

Adults, en aquest cas, participaven de la xerrada-col·loqui impulsada pel pebMINA. Conduït per Joana Badia, advocada laboralista especialitzada en discriminacions per qüestions de gènere, l’encontre va voler aprofundir en el què significa “igualtat de gènere”. 

La Biblioteca Font de La Mina, a més, organitzava oberta l’exposició “Carrers amb noms de dones”, per a conèixer les històries dels noms propis en femení que llueixen a carrers i espais públics del barri. I és que a La Mina es concentren 11 dels 29 “Carrers amb noms de dona· que hi ha a Sant Adrià del Besòs. Una iniciativa, aquesta, que pretén revertir el desequilibri en el nomenclàtor de la ciutat.

Imatge de la vaga feminista 2019

La xarxa també es vestia de lila. En aquest cas, una de les nostres veïnes omplia pàgines de diari amb la seva història. “Dones que han fet, d’una causa, la seva lluita”. Amb aquesta idea reunia el diari Ara els noms propis de diferents dones que reivindiquen diferents causes socials. I entre elles, trobàvem la de la Paqui Jiménez.

També nosaltres volíem destacar que al barri, dia a dia, hi conviuen altres dones amb més anonimat i amb lluites més silenciades. D’elles en parlaven els infants de PES La Mina en un vídeo on explicaven perquè aquestes dones són importants en les seves vides.