El Litoral de La Mina: transformació urbanística a pas de gegant

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

Aquest mes d’agost hem posat la mirada sobre el Front del Litoral des de diferents perspectives. Hem analitzat els diferents usos i l’impacte dels festivals sobre el territori. Hem informat sobre l’estat de les platges. I en aquest darrer article, posem el focus sobre l’evolució del pasaitge urbanístic i la transformació de l’àrea metropolitana del barri de La Mina.

La Mina és un territori de contrast. Alçant la vista més enllà dels emblemàtics blocs, l’horitzó sembla que es transforma amb edificis que agafen el vol amb velocitat. El turisme, el luxe i l’especulació urbanística es barregen en un paisatge que fa de contrapunt de La Mina Vella i La Mina Nova.

Càmera en mà, retratem la maquinària funcionant i les noves edificacions creixent a pas de gegant. Moltes d’elles, destinades a acollir al turisme massiu i a reforçar la filera de blocs pantalla que no deixen veure la realitat del nostre barri.

Ens sobta també la poca distància que hi ha entre elements tan diferents. Les grues es poden confondre amb les veles dels vaixells aturats al Port del Fòrum i amb les xemeneies treient fum de la incineradora de Tersa i la central elèctrica d’Endesa.

El Litoral es transforma, tot i que encara no sabem ben bé en què ni si ens agrada el canvi. I de fons, encara resisteix un cartell que sembla atemporal: Mira La Mina com canvia.

En els propers anys, la transformació del Litoral no s’atura. El futur de les Tres Xemeneies apunta a la construcció d’un hub audiovisual que permetrà desenvolupar tota mena d’iniciatives relacionades amb la recerca, innovació i producció audiovisual. L’antiga central tèrmica esdevindrà el Catalunya Media City, una infraestructura amb platós i tecnologies punteres que facilitarà la creació de continguts audiovisuals i digitals.

Com ja sabeu, per fer visible el contrast dels diferents usos del Front del Litoral hem preparat una galeria fotogràfica a Flickr que us animem a mirar. I de pas, preguntar-vos quina és La Mina que us agradaria conèixer i què faríeu vosaltres amb un territori amb tantes possibilitats.