Eleccions Municipals 2023: ERC respon al veïnatge de La Mina

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Queden pocs dies per viure la jornada d’eleccions municipals 2023, que tindrà lloc el proper diumenge 28 de maig. Recentment, us informàvem d’algunes de les dates clau del procés electoral. I ara hem volgut sortir al carrer per esbrinar quines inquietuds té el veïnatge de La Mina sobre els temes que més afecten al barri. Hem recollit les seves preguntes i se les hem fet arribar als quatre partits polítics que es presenten a les eleccions municipals i que actualment tenen representació a l’Ajuntament.

Us compartim en aquest article les respostes d’ERC, dividides per blocs (espai públic, situació laboral, serveis municipals i habitatge).

Espai públic

Quins plans preveuen per millorar la qualitat de l’espai públic del barri de La Mina en diferents aspectes com:

La neteja i manteniment dels carrers i mobiliari urbà.

La nostra proposta respecte la neteja i manteniment és de la fer una auditoria del contracte de neteja per detectar on falla, perquè és evident que no dona resposta a les necessitats del barri. Volem saber on calen més papereres, més maquinàries o més persones per netejar l’espai públic, a la vegada que necessitem implementar noves campanyes de civisme que siguin més efectives.

La vigilància per prevenir delictes, i robatoris a particulars i comerços.

En matèria de seguretat, volem passar del model reactiu de l’actual equip de govern a un model preventiu. On la policia de proximitat tingui un paper molt important. Això vol dir més Policia Local al carrer, en patrulles mixtes amb Mossos d’Esquadra i també vol dir càmeres de videovigilància en els llocs més conflictius per evitar la delinqüència. Però el nostre model integral de seguretat el que aspira és a posar tots els recursos de l’Ajuntament al servei de la generació d’aquesta seguretat: des de serveis socials, passant pel manteniment dels carrers o la il·luminació.

La millora dels espais d’oci i joc, com poden ser les places, les zones comunes, o els parcs infantils.

Fins i tot, els espais d’oci i joc té a veure amb la seguretat. Farem que tots els parcs i zones infantils estiguin en bones condicions i farem un pla de camins escolars perquè anar i tornar de l’escola sigui un moment agradable i tranquil per famílies i infants.

El pla de reforma de la Rambla Camarón: hi accediran els cotxes? Serà un carrer més? Seria possible convertir-ho en un espai comú sense cotxes per a més tranquil·litat dels infants?

Respecte el pla de reforma de la Rambla Camarón, respectarem els desitjos dels veïns que van presentar el projecte i també consultarem als veïns que viuen el seu dia a dia a la Rambla per trobar el millor equilibri i que doni resposta a les necessitats d’aquest espai de la ciutat.

Es considera que es destinen més esforços i recursos per a la neteja i manteniment del barri “a l’altra banda del riu” que a La Mina. S’igualaran amb el proper equip de govern de la ciutat?

El problema de la brutícia és comú a tota la ciutat, potser hi ha zones concretes a tot Sant Adrià on hi ha una acumulació major com passa també amb els abocaments il·legals fins i tot de materials perillosos com l’amiant. La nostra proposta és crear una brigada de manteniment 24 hores a través del Consorci del barri de la Mina per donar resposta a intervencions puntuals que requereixen del servei per mantenir el barri net.

També sorgeix la demanda d’implementar alguna mesura per adaptar els horaris i sistema de funcionament de la sala de venipunció, respecte a els d’entrada i sortida de l’escola de primària que es troba a poca distància. Creuen que és necessari? Tenen prevista alguna mesura o canvi en el funcionament?

Respecte la sala de venopunció: sabem que és un equipament necessari i molt útil i que el lloc idoni segons els experts és al costat d’un CAP per les sinergies positives que això comporta. Ara bé, també som conscients de la convivència difícil amb la proximitat a l’escola. Estudiarem mecanismes com la regulació d’horaris o la presència d’agents cívics per garantir una bona convivència.

Situació laboral

Davant la situació de part de la població del barri d’atur de llarga durada o atur juvenil per sobre de la mitjana del municipi, quines actuacions es preveuen?

Pensem que cal actualitzar el Pla de Transformació del barri de la Mina i fer un de nou amb un enfoc diferent. Amb l’enderroc de Venus ha de finalitzar l’etapa de transformació urbanística del barri per començar una etapa de transformació social. I això vol dir reorientar les inversions a la generació d’oportunitats creant programes específics amb els diferents actors que ja operen al barri on posar al centre 3 aspectes bàsics: educació, feina i família, entesa la família com la unitat bàsica des d’on tractar el civisme, la participació i la cohesió del barri.

Serveis Municipals

Veient que no hi ha escoles bressol (ni municipals, ni privades) al barri, sorgeix el dubte de si hi ha prevista la creació d’una escola bressol municipal al barri per donar cobertura a la infància de 0 a 3 anys.

No podem prometre coses que no sabem si podem complir i no sabem en quina situació ens trobarem l’Ajuntament si governem per la mala gestió de l’actual equip de govern. Ara bé, si depengués exclusivament de nosaltres, ens agradaria exportar el model de l’Escola Bressol Céspedes que tants bons resultats ha donat al marge esquerre del riu i fer una escola bressol pública amb la mateixa filosofia al barri de la Mina que cobrís el marge dret.

Habitatge

Quines mesures hi ha previstes en qüestió d’habitatge, per tal de poder millorar l’accés a habitatges de qualitat a preus assequibles?

Penso que la transformació de les 3 Xemeneies representa una autèntica oportunitat en molts sentits, també pel barri de La Mina. I en aquest sentit, que el 20% del total d’habitatges que es preveuen construir en aquest sector siguin de lloguer de protecció oficial ajudarà molt als joves del barri i també de tota la ciutat a evitar que hagin de marxar a un altre lloc.

També, quin és futur dels grans blocs de La Mina veient els plans de Venus? Ens comenten que hi ha rumors al barri de què tots ells van a terra per fer edificis nous, què hi ha de cert? Les veïnes que hi viuen, que han d’esperar del futur equip de govern?

L’únic enderroc previst és el del carrer Venus. Cap altre. Els veïns poden estar tranquils perquè tenen garantit el seu habitatge i ningú no els treurà.

I, finalment, sobre el cas Venus, saber quin pla de manteniment i seguiment hi ha previst per assegurar la qualitat de vida de les veïnes de l’edifici que vagin quedant mentre dura el procés d’expropiació i es van buidant les diferents escales.

En un altre part de l’entrevista, ja he mencionat la creació d’una brigada especial de manteniment 24 hores per garantir intervencions allà on es requereixi per tal de fer un bon manteniment i gestionar el mentrestant fins que hi hagi l’enderroc.