Eleccions Municipals SAB 2015 :: Partits emergents

Les eleccions municipals del proper 24 de maig poden suposar l’entrada de fins a quatre noves forces polítiques dins l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, donant lloc a un panorama molt més fragmentat que l’actual, i on caldrà fer un esforç important per formar majories de govern. Us presentem aquestes formacions emergents i les seves propostes polítiques.

 

 

Les eleccions municipals de maig de 2011 van suposar la formació de 5 grups municipals a l’Ajuntament de Sant Adrià. El PSC, amb 11 regidors/es, i ICV-EUiA (3) van formar l’equip de govern, mentre que a l’oposició hi quedaven el PP (4), CiU (2) i PxC (1). El mandat ha acabat, però, amb 4 regidores socialistes com a “no adscrites”, deixant el govern en minoria i dificultant l’aprovació de les seves propostes al ple municipal.

El maig de 2015, però, pot suposar l'entrada de quatre noves formacions al ple municipal de Sant Adrià de Besòs. Els hem demanat una breu presentació a totes elles, que us reproduïm a continuació en ordre alfabètic.

Ciutadans, la formació política encapçalada per Albert Rivera i que va irrompre a l’escena política catalana el 2006, està agafant un paper central en la política espanyola i espera obtenir bons resultats a les eleccions autonòmiques que es fan en moltes regions espanyoles el proper maig i on s’hi presenta per primera vegada. A nivell de Sant Adrià, a les municipals de 2011 va obtenir 231 vots (2,1%) mentre que a les europees del passat 2014 es va enfilar a 822 vots. Es previsible, doncs, que en aquestes municipals pugui superar la barrera del 5% i obtenir representació al ple municipal. Us reproduïm la presentació que ens han fet arribar:

A Sant Adrià de Besòs, la candidatura de Ciutadans està encapçalada per Pedro Sánchez, veí del barri de Sant Joan Baptista. El seu compromís amb la política es va iniciar fa vuit anys, amb la creació del partit Ciutadans, que va representar per a ell la possibilitat de treballar per una política entesa com servei als interessos dels ciutadans.

Pedro Sánchez, responsable de projectes a un centre de formació superior, amb formació d'enginyer industrial, amb experiència en negociació internacional en l'àmbit acadèmic i actualment dedicat a l'aplicació de la tecnologia a la formació, assumeix el repte de presentar-se com alcaldable per Ciutadans a Sant Adrià amb el desig de recuperar la il·lusió dels seus veïns per viure a aquesta ciutat i de contribuir de manera decisiva a millorar-la.

La candidatura de Ciutadans es completa amb un equip de persones que coneixen de primera mà les necessitats del ciutadà del carrer, que viuen en primera persona els problemes dels barris, la problemàtica de l'incivisme i la decadència de l'activitat econòmica a la nostra ciutat. Són homes i dones de diferents edats i orientacions polítiques, estudiants, treballadors en actiu, a l'atur, jubilats, que constitueixen una mostra representativa de la nostra societat, els seus problemes i les seves inquietuds.

Podem resumir el programa de Ciutadans per a Sant Adrià de Besòs a partir del seu objectiu central: fer de Sant Adrià una ciutat per viure i treballar: amb activitat econòmica, sense perdre el seu caràcter de ciutat tranquil·la; on sigui possible gaudir de l'oci, amb una oferta lúdica respectuosa amb el benestar dels veïns. Una ciutat que també sigui solidària amb els que travessen dificultats i que tingui cura de la gent gran. És a dir, una ciutat en la que tots els seus habitants estiguin ben orgullosos de poder dir, a qualsevol lloc, «Jo soc adrianenc».”

Podeu ampliar la informació sobre Ciutadans visitant la seva pàgina de Facebook, escrivint un correu electrònic a santadria.besos@ciudadanos-cs.org o seguint-los a la xarxa social Twitter.
 

Esquerra Republicana de Catalunya, l’històric partit fundat per Macià i Companys l’any 1931 i actualment encapçalat per Oriol Junqueras, fa mesos que té un paper clau en la política catalana, donant suport extern al govern d'Artur Mas i impulsant el procés sobiranista. A les eleccions de maig de 2011, on competia amb SI, va obtenir 446 vots (4%), quedant-se a les portes d’obtenir representació. A les europees de 2014 va donar la sorpresa situant-se com a segona força al municipi, amb 1.256 vots, fet que fa preveure també la seva entrada a l’Ajuntament. Us convidem a llegir la seva pròpia presentació:

“La llista l'encapçala Rubèn Arenas que és farmacèutic de professió, té 27 anys i és activista per la independència des de fa molts anys. Ha desenvolupat càrrecs orgànics tant a JERC com a ERC a nivell comarcal. És fill de la immigració dels anys 60, castellanoparlant a casa i convençut que la millor eina per tenir un país net, just i pròsper és fent-ne un de nou.

Tenim una candidatura molt diversa, amb un número 2, Antoni Vélez, que és president de la UKSA (Unió Korfbalera de Sant Adrià) i vicepresident de la Federació Catalana de Korfbal, llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració i emprenedor. La número 3, és Gemma Pla, dona jove llicenciada en Belles Arts i també emprenedora. El número 4 és Jordi Borràs, és el primer independent de la llista, amb estudis de Periodisme prové de l'ANC i és un gran activista en l'àmbit de la transparència, promovent eines OpenData per facilitar aquesta transparència als Ajuntaments.
Tota la candidatura respon als criteris d'obertura i aglutinar sota el paraigües d'ERC, per això hem arribat a un pacte amb Avancem amb Pol Carrión com a representant a les nostres llistes, també tenim gent que ve de la societat civil organitzada, d'entitats, d'AMPAs i gent que es declara propera a l'esquerra més alternativa. Una amalgama que ens permet representar l'esquerra sobiranista de Sant Adrià.

Volem un #nouSantAdrià, i per aconseguir-ho necessitem un nou país per tenir totes les eines, les d'ara no funcionen. Farem que aquest nou Sant Adrià sigui: net, just socialment, transparent i participatiu. Empoderar el ciutadà i ajudar als nostres ciutadans al seu desenvolupament personal i laboral.”

Podeu ampliar aquesta informació sobre Esquerra visitant la seva pàgina de Facebook, seguint-los a Twitter, visitant la seva pàgina web, la seva web de campanya, el blog del candidat, contactant al WhatsApp 603581122 o escrivint-los a santadria@esquerra.org
 

Moviment d’Esquerres (MES) també serà present a les eleccions municipals de Sant Adrià. Aquesta nova formació política compta a les seves files amb molts ex-militants del PSC que han abandonat la formació a causa de la seva postura en el procés sobiranista. A la majoria de municipis, MES es presenta en coalició amb ERC, però a Sant Adrià ho farà en solitari, i amb una cap de llista amb una àmplia experiència en el consistori, l’ex-regidora socialista Isabel Marcuello. Altres ex-regidores del PSC com Fina López o Loli Ocaña també tenen opcions d'entrar a formar part d'un consistori que coneixen molt bé. Els hem demanat un petit tex de presentació:

"La candidata de Moviment d’Esquerres a la alcaldia de Sant Adrià de Besòs es Isabel Marcuello, una adrianense con más de doce años de experiencia de servicio publico, que ha ocupado diferentes responsabilidades políticas, durante su etapa de militancia en el PSC, como ser concejal del Ayuntamiento de Sant Adrià.  Tiene formación en gestión política y social por la Universitat Autònoma de Barcelona, así mismo como una especialitzación en Comunicación y Liderazgo.

MES, Moviment d’Esquerres, conformó en Sant Adrià de Besòs, una candidatura pensando en el ciudadano, por lo tanto en la misma tienen cabida diversas sensibilidades, representadas por personas con dilatada experiencia en la política municipal y por otro lado, por ciudadanos independientes, provenientes de diversos sectores, que trabajan en el campo de la cultura; de la educación; del deporte; en los movimientos sociales; vecinales; asociacionismo, que conforma un grupo heterogéneo, y que se complementa adecuadamente, pero que aporta en su conjunto un importante aire fresco y nuevo de regeneración.

Nuestro principal compromiso es con las personas. Con las adrianenses y los adrianenses, para mejorar su calidad de vida y los servicios de los que disponen. Creemos en la necesidad de hacer un ayuntamiento con paredes de vidrio, totalmente transparante. Esta también es una gran prioridad de nuestro compromiso. Los ciudadanos son los responsables y los tomadores de los recursos municipales, y debemos contar con su opinión y rendir cuentas de lo que hacemos con audiencias públicas regulares. Queremos revitalizar espacios y equipamientos deportivos que hasta ahora no se han cuidado mucho. Por ello revisaremos todas las concesiones ya existentes para repensar que es lo más adecuado para los ciudadanos.

Per més informació podeu consulta el seu Facebook, Twitter o adreçar-se al seu correu electrònic.

 

Sant Adrià en Comú forma part del moviment de regeneració política encapçalat per Ada Colau i que aposta per l’assemblearisme, l’horitzontalitat, la nova política i unes formes de fer diferents dels partits tradicionals. Les seves expectatives electorals són a hores d’ara una incògnita, però la presència mediàtica de Barcelona En Comú, de la qual són candidatura germana, semblen assegurar també la seva entrada al Consistori. Aquest és el text que ens han escrit:

“Encapçala la llista Joan Belda Montes, llicenciat en Humanitats i postgraduat en Gestió museística.
Enguany serà el cap de llista més jove de tots aquells que es presenten a Sant Adrià de Besòs (27 anys), actualment treballa com a mediador cultural al Museu d’Història de Barcelona.

No havia participat activament en cap partit polític fins l’any passat on va ser un dels promotors del Cercle de Podem a Sant Adrià de Besòs (partit del que és Secretari Municipal).

D’altra banda sí que compta amb experiència en el treball de base a través de la col•laboració amb diferents entitats culturals del Barcelonès (música local, col•lectius LGBT…) o del treball en el lleure local (més de deu anys d’experiència a Sant Adrià).

La resta de l’equip està format per activistes socials, sindicalistes, treballadors de base, membres de partits assemblearis i tècnics de l’ajuntament amb diferents perfils professionals. Son ciutadans i ciutadanes sense experiència prèvia en institucions polítiques però amb molta experiència en el teixit associatiu i els moviments socials locals.  

Tot i que alguns i algunes formen part dels diferent partits que integren la candidatura, la llista té un caràcter ciutadà i pretén assentar les bases d’un model de ciutat participatiu i democràtic des de la col•laboració entre diferents forces que comparteixen una mateixa diagnosi social i una defensa de la política horitzontal.

L’objectiu del programa és obrir les institucions a la ciutadania afavorint la participació ciutadana, la transparència en el model de gestió i la optimització dels recursos municipals.

A través d’una auditoria ciutadana del deute es pretén establir el marge municipal per al desenvolupament d’una economia socialment responsable i unes accions polítiques basades en la justícia social i el respecte als drets humans.

Mitjançant la relació directa amb els moviments socials i el teixit associatiu local es pretén donar ressò de les seves demandes i necessitats sense interferir políticament en el desenvolupament de les seves tasques.”

Podeu saber-ne més sobre Sant Adrià en Comú a la seva pàgina de Facebook i també al Twitter.