Enrocament de posicions entre veïnat i Consorci sobre el reallotjament de Venus

L'estat actual del Pla de Transformació del Barri, i en especial el reallotjament del veïnat de l'edifici Venus, segueix generant polèmica entre el Consorci de la Mina i la Plataforma d'Entitats i l'Associació de Veïns. El conflicte apareix freqüentment en els mitjans de comunicació d'àmbit nacional. Recentment n'han parlat el Telenotícies de Televisió de Catalunya i El Periódico de Catalunya.

El conflicte que enfronta el Consorci del barri de la Mina amb la Plataforma d'Entitats i l'Associació de Veïns del barri viu un dels episodis més importants aquest inici de 2015. La valoració dels aspectes socials del Pla de Transformació del Barri depèn en gran part del reallotjament del veïnat de l'edifici Venus i del seu posterior enderrocament. Les posicions semblen ara mateix enrocades i així es reflecteix en la cobertura que els mitjans de comunicació donen al tema.
El dissabte 21 de febrer podíem llegir a El Periódico de Catalunya l'article La Mina entierra el plan de realojo del 'bloque maldito', centrat en la problemàtica de l'edifici Venus i l'ultimàtum de 5 mesos donat pel Consorci de la Mina per tal que els seus habitants decideixin quedar-s'hi a viure o bé optin per marxar-ne, amb un canvi de condicions respecte el que s'havia acordat inicialment. Hi trobem reflectides les opinions de la Paqui Jiménez, portaveu dels afectats de Venus, i de Gregorio Belmonte, vicepresident del Consorci. Així mateix, es presenta un interessant càlcul dels pisos buits que inicialment estaven destinats al reallotjament i dels que s'han transferit a Agència Catalana de l'Habitatge, i per tant deixen d'estar disponibles pel procés de reallotjament. L'article també fa esment del suport del síndic de greuges, Rafael Ribó, al veïnat afectat, així com de l'estat de deteriorament del propi edifici.
Uns dies abans, els serveis informatius de Televisió de Catalunya emetien la notícia La Mina: Una transformació inacabada, aquest cop des d'un punt de vista més ampli. Apart dels reallotjaments, també es posava el focus sobre l'estat de degradació general del barri, fent esment als greus problemes d'incivisme a l'espai públic i de l'augment del tràfic i consum de drogues, amb la sensació que s'està patint una regressió que recorda els anys 80. Els membres de la Plataforma d'Entitats i Veïns/es del barri, en Josep Maria Monferrer i la Carmen Galindo, lamenten que el barri serveixi per acollir tot allò que és expulsat de la ciutat de Barcelona, alhora que lamenten la tolerància policial. Hi trobem també declaracions de l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, on reconeix l'existència dels problemes denunciats i constata la necessitat de trobar solucions ben aviat.
En definitiva, doncs, sembla que les posicions d'uns i altres segueixen enrocades. Els propers mesos, amb unes eleccions municipals al maig i unes eleccions catalanes al setembre, han de servir per desencallar la situació i trobar una solució definitiva pel veïnat de Venus i pel barri de la Mina en general.