Està el barri de La Mina preparat pels períodes de calor intensa? – Especial Emergència Climàtica

Tradicionalment, totes hem associat el període d’estiu amb moments de ‘relax’ i activitats d’oci a l’aire lliure. Sortides a la platja, excursions a espais naturals, o visites culturals a altres poblacions més o menys llunyanes. Tots els indicadors i estudis ens avisen, però, que cada vegada ens serà més complicat gaudir de totes aquestes activitats d’estiu a causa de l’augment generalitzar de les temperatures, que ens porta onades de calor amb conseqüències molt negatives per la salut.

És per això que les ciutats cada vegada més han de mirar-se a si mateixes per determinar com estan de preparades per afrontar els reptes de l’Emergència Climàtica que afecten a tot el planeta. El barri de La Mina és evident que també hi haurà de fer front, i els del desdelamina.net hem volgut fer un petit recull dels recursos i espais de què disposen les veïnes avui en dia.

Com ja vam veure durant la conversa amb membres del servei ‘Truquem a la Porta’, les mateixes veïnes ja detecten algunes mancances al barri. Tot i això, tenim la sort de trobar-nos en un entorn amb un munt de possibilitats, que haurien de permetre una millor adaptació i resiliència de cara als llargs períodes de calor.

-Equipaments públics del barri i entorn

Des de ja fa uns anys, els ajuntaments han anat establint espais sota l’etiqueta de ‘Refugis Climàtics’. Aquests són espais interiors o exteriors com ara biblioteques o centres cívics que en els mesos més calorosos es posen a l’abast de la població amb l’objectiu final de proporcionar comoditat, descans i seguretat en aquells moments en els quals la calor pot ser perjudicial per a la salut.

La idea és poder garantir espais amb una temperatura confortable mitjançant la climatització o, en espais exteriors, assegurant l’accés a punts d’aigua i molta vegetació que ens ajuda a aconseguir així un ambient més reconfortant.

El municipi de Sant Adrià de Besòs compta aquest estiu amb vuit espais sota la consideració de ‘Refugi Climàtic’, tot i que hem de recalcar que només un d’ells es troba al barri de La Mina. En aquest cas, es tracta de la biblioteca Font de La Mina que obre cada dia de dilluns a divendres amb diferents horaris. Aquest fet, però, suposa també una evident limitació, ja que deixa sense cobertura els caps de setmana i tot el període que tanca per descans del personal (del 15 d’agost fins a l’11 de setembre).

Un equipament alternatiu del territori que no tanca en tot l’estiu és el Centre Esportiu Municipal Besòs, que compta amb una piscina coberta i altres espais per a la pràctica de l’esport. Cal tenir en compte, però, que no és un recurs gratuït, ja que tot i que les persones que no hi estan abonades també hi poden accedir, els preus per dia oscil·len entre els 5,75 i els 11,55€ en funció de l’edat.

-Els carrers i places de La Mina

Possiblement, l’espai més utilitzat per les veïnes en els moments de més calor, són els carrers i places del barri que veuen augmentada la seva activitat quan arriba el bon temps. Espais com la rambla Camarón, amb tota la seva oferta de restauració i comerç, són especialment concorreguts.

Tot i això, les mancances es fan evidents quan veiem que en tot el barri de La Mina només hi ha una única font d’aigua que, a més, no funciona correctament. També és una crítica habitual la falta de bancs on seure, o la poca presència d’ombres a certes àrees (incloent-hi alguns dels parcs infantils).

De fet, si observem la distribució urbana, veiem zones molt diferenciades, però cap d’elles es mostra especialment idònia. Per una banda, els carrers dels grans blocs de La Mina Vella i La Mina Nova mostren una presència important de descampats sense ombres, i la rambla (per on passa el tramvia) no acaba de ser l’espai d’ús habitual probablement per la falta d’activitat comercial i de restauració.

La part més nova del barri, el que molts anomenen La Mina Residencial, tampoc és especialment amable i a vegades sembla que hi falti ‘vida’. Alguns dels grans edificis compten amb zones enjardinades o, fins i tot, amb piscines, però aquestes són clarament d’ús privat.

Finalment, la part que toca més al litoral sí que compta amb un parc ben cuidat al costat del Campus Universitari (que és on trobem l’única font d’aigua activa, tot i que no funciona correctament). El problema, però, és que els seus arbres encara són massa joves i, per tant, les ombres força escasses. Menció a banda mereix el parc del Fòrum, tècnicament pertanyent en part al barri, però que a l’estiu sembla estar més destinat (i tancat) als grans festivals que a la ciutadania.

-Espais naturals per escapar de l’asfalt a l’entorn de La Mina

Tot i que el barri no disposa de grans espais naturals o zones verdes dins del seu territori, sí que és cert que en el seu entorn hi ha opcions amb un gran potencial que poden facilitar el gaudi de la natura i oferir un refugi a les altes temperatures.

A grans trets, podem destacar el Parc del Besòs, el Parc Fluvial del Riu Besòs, i la Platja del Fòrum. Hem parlat amb ‘Marea Verde Sant Adrià de Besòs’, associació que fa anys que treballa per millorar la salut mediambiental del municipi, sobre el seu punt de vista de l’estat de conservació dels diferents espais verds.

El Parc del Besòs, gestionat per l’AMB, és la zona verda més propera al barri. Tant, que molts poden pensar que en forma part, ja que el carrer de Cristóbal de Moura i les vies del Tram és on es situa ‘la frontera’ entre La Mina i el barri del Besòs. Inaugurat el 1996 i amb més de sis hectàrees de superfície, acull espais per a l’esport, zona per a gossos i força espais verds. Fins fa ben poc, també havia acollit jocs infantils i havia estat durant molts anys l’espai on La Capsa dels Jocs duia a terme les seves activitats.

Últimament, però, el parc ha estat el protagonista d’algunes polèmiques al barri. Per una banda, el recent tancament n’ha complicat l’accés i n’ha limitat les hores d’ús per part de les veïnes (quelcom que es justifica per la forta reducció de presència de xeringues). Però per l’altre, i possiblement la més preocupant, és el fet que en el passat aquesta zona va ser ocupada per indústries que haurien deixat elements contaminants al sòl.

El tractament per a detectar les terres contaminades i la seva neteja pot tenir un cost molt elevat i, tot i que l’AMB té el compromís de fer els estudis pertinents, no s’esperen actuacions a curt termini. Mentrestant, continua tancat per precaució l’espai de les antigues zones infantils, i la Capsa dels Jocs tampoc té previst tornar al parc en tornar de vacances.

Les altres zones naturals properes al barri, el Parc Fluvial i la Platja del Fòrum, també són espais molt interessants per a gaudir de la natura i escapar de la calor. Tot i això, les membres de l’associació ‘Marea Verde’ són molt crítiques també pel que fa a la qualitat mediambiental dels seus entorns. La principal preocupació són tots els residus que arrossega el riu, especialment en episodis de pluja intensa o de vessament de components contaminants, que forcen en ocasions el tancament de la zona i obliguen a situar la bandera vermella a la platja. També generen dubtes les aigües que s’hi aboquen provinents del refredament de les centrals elèctriques de la desembocadura que, a més, estan a una temperatura més elevada de la pròpia del riu.

Si has arribat a llegir fins aquí, hauràs vist que hi ha força reptes per al barri de La Mina, per tal d’estar ben preparat de cara als períodes de calor intensa i els efectes de l’Emergència Climàtica. En l’últim dels articles d’estiu que estem dedicant al tema, farem un esforç per veure com es pot millorar la situació i quins plantejaments s’estan fent per posar-los en pràctica.