Més densitat de població al nou barri de les Tres Xemeneies de Sant Adrià

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

Marxàvem de vacances amb una edició d’estiu dedicada al Front del Litoral i obrim el mes de setembre amb novetats per al futur de les Tres Xemeneies de Sant Adrià. Hi ha canvis en el dibuix del nou barri: es preveu major densitat de població i es recomana limitar la creació d’equipaments pel risc d’inundabilitat en la zona.

Un article del periodista Jordi Ribalaygue a El Periódico comparteix els canvis previstos per al futur barri de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. El Pla Director Urbanístic (PDU) l’any 2020 preveia la creació de 1.702 habitatges i actualment la xifra ha ascendit a 1.959. Un augment que no fa variar l’espai destinat a la construcció de pisos, sinó que opta per reduir els metres quadrats de cada habitatge.

Segons el document pendent d’aval, per tal d’encaixar més pisos, es reduirà el tamany dels habitatges de protecció oficial i es preveu que el futur barri doni cabuda al voltant de 5.000 veïns i veïnes (gairebé 1.000 més que el que contemplava l’esborrany aprovat inicialment).

Aquestes modificacions comporten un augment en la densitat de població estimada. Uns canvis que no han agradat a la majoria de partits polítics de Sant Adrià i Badalona. L’alcaldessa Filo Cañete, en un altre article publicat també pel periodista Jordi Ribalaygue al mateix mitjà, adverteix que “s’està negociant perquè l’edificació baixi. Seria positiu que el nombre total de pisos disminuís, sempre que no sigui a costa dels pisos de protecció oficial, sinó que la reducció sigui proporcional entre els habitatges lliures i els de protecció.” El tinent d’alcalde de Badalona, l’Àlex Montornès, també opina que “a menor densitat, millor viu la gent.”

Un altre aspecte que genera controvèrsia és la creació d’equipaments. Es destinen 36.673 metres quadrats per a ells, malgrat que l’Agència Catalana d’Aigua detecta risc d’inundabilitat. Tot i així, Filo Cañete defensa que s’implementaran prou garanties de seguretat davant d’aquest perill: “S’incorporen mesures per prevenir afectacions que en altres llocs amb la mateixa expectativa no tenen.”

La diversitat de punts de vista és evident. Mentre ERC de Sant Adrià apunta a la necessitat de revaloritzar aquest espai de la ciutat, Sant Adrià en Comú defensa que no podem tornar al model de ciutat dormitori. Serà important la valoració de tots els partits polítics davant de les modificacions del Pla Director Urbanístic, tot i que la posició que prenguin els consistoris no serà vinculant per a la Generalitat.