Haití: un terratrèmol que dura segles

Fa un any, el 12 de gener a les 16:59:09, hora local, la Terra va tremolar sota els peus del poble haitià. Un terratrèmol de 7.0 en l’escala de Richter sacsejava la vida, les il·lusions i les esperances del poble més empobrit d’Amèrica Llatina. El món globalitzat va despertar amb la notícia d’una catàstrofe que parlava, en principi, de més de 50.000 víctimes una xifra que, malauradament, amb el temps, ha incrementat fins arribar a més de 200.000 morts. Encara avui més d’un milió i mig de persones no tenen llar i viuen en campaments improvisats. Els haitians i les haitianes han de fer front no només als reptes de la reconstrucció física i econòmica del país, sinó també les tensions polítiques i la greu epidèmia de còlera que afecta ja la totalitat del país.

h04_26563919.jpg

h16_26563785.jpg

Haití era, i és, el país més empobrit de l’hemisferi nord, amb el 78% de la població vivint amb menys de 2 dòlars al dia i prop del 54% vivint amb menys d’1. La seva economia es trobava en estat de fallida ja abans del terratrèmol, les infraestructures socials eren pràcticament inexistents i l’atur s’havia convertit en un problema crònic (s’estima que abans de terratrèmol un 70% de la població tenia llocs de treball inestables en l’economia informal). 

h18_26534599.jpg

Encara avui més d’un milió i mig de persones no tenen llar i viuen en campaments improvisats. Els haitians i les haitianes han de fer front no només als reptes de la reconstrucció física i econòmica del país, sinó també les tensions polítiques i la greu epidèmia de còlera que afecta ja la totalitat del país.

Un informe del Ministeri de Salut Pública i Població haitià del passat 17 de desembre parlava ja de més de 2.500 persones mortes i desenes de milers d’hospitalitzades per l’epidèmia de còlera. Segons aquest informe les persones afectades eren més d’115.000 i l’epidèmia s’havia estès al desembre a tot el país, inclosa la capital.

El Palau Robert de Barcelona acollirà del 18 de gener al 13 de febrer les activitats de la Campanya “Haití: un terratrèmol que dura segles. Campanya Catalunya per Haití”: des d’una exposició de fotografies i vídeos de les ONG que hi han estat treballant en l’emergència fins a diverses taules rodones, teatre i una bicicletada popular, amb l’objectiu de mostrar la solidaritat amb el poble haitià i denunciar les causes que han convertit Haití en un dels països més vulnerables del món.

 

Més informació a la web de la ONG Vols:

Un terratrèmol que dura segles (Campanya Catalunya amb Haití)

Tirar endavant a través de l’educació. Haití, un any després

 

A la web de Ammistía Internacional:

Aumenta la violencia sexual contra mujeres

 

A Periodismo Humano:

Una española en Haití

 

I a desdelamina.net:

Sant Adrià ajuda Haití

Emergencia Haití

 

Les imatges estan publicades a la galeria Haiti, one year later de The Big Picture del Boston Globe