I Congrés Internacional de Dona Gitana: les altres dones

  • Categoria de l'entrada:desdelamina / Dones

El passat 8,9 i 10 d’octubre es va realitzar el I Congrés Internacional de Dona Gitana: les altres dones, a Barcelona. Aquest congrés respon al somni de treballar amb totes les dones gitanes del món en la creació d’un espai de diàleg transformador de les dificultats socials que es troben.

logo_congres_dona_gitana.jpg

Durant tres dies s’ha celebrat el primer congrés internacional de dones gitanes. Les altres dones. Organitzat per l’associació gitana de dones Drom Kotar Mestipen i el Departament d’Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. En aquest congrés 300 dones gitanes han debatut sobre educació, treball i feminisme.

Les conclusions i tota la informació del congrés es pot consular a la seva web però també s’ha realitat una declaració que val la pena llegir detingudament:

"El somni de millorar les nostres vides i les de totes les dones gitanes ens ha portat fins a Barcelona. Durant tres dies, dones gitanes d’arreu, hem fet sentir les nostres veus, les de les nostres “primas” i les de altres dones gitanes que, des de els seus barris, estan fent possible la transformació social del nostre poble. Sabem quina és la nostra història, les nostres dificultats i les nostres possibilitats. I sabem també quines són les actuacions d’èxit que més ens beneficien, a nosaltres, a les nostres filles i al nostre poble. En aquest congrés, hem somniat el futur i hem construït el present, en solidaritat amb totes les dones gitanes del món. Tenim dret a poder viure la vida que somniem i tenim la responsabilitat d’obrir aquesta porta de canvi, de transformació i d’esperança a les nostres nenes i a totes les dones que no han pogut ser aquí.

Per tot això, avui volem, avui demanem,

Continuar donant passes cap a aquest somni que ens permeti estudiar, aprendre, treballar i aixecar arreu del món la veu del feminisme gitano del segle XXI, trencant el silenci davant la violència de gènere.

Fer-ho juntes, en solidaritat amb totes les dones gitanes, una solidaritat global que ens dóna força i emoció per seguir lluitant i que ens dóna esperança i il·lusió perquè sabem que tot això és possible.

Escriure, com estem fent ara, la història de les dones gitanes del segle XXI, on les altres dones siguem les protagonistes; una història de solidaritat, compromís, justícia i igualtat, i explicar-la al món amb les nostres veus i amb les de totes les dones.

Continuar amb aquest esperit que ens ha acompanyat a Barcelona i donar una altra passa cap a la creació d’una xarxa global de dones gitanes, perquè totes les altres dones gitanes es converteixin en protagonistes de les seves pròpies vides i de la vida del seu poble.

Comprometre’ns a seguir lluitant i ajudant a les altres dones gitanes allà on siguem, a fer sentir les seves veus, com hem fet aquí, a fer-les protagonistes d’aquesta història, d’aquesta transformació que, gràcies a totes les altres dones gitanes, és possible.

Aconseguir el reconeixement del 8 d’octubre com el dia internacional de la dona gitana.

Juntes ho podem aconseguir tot.

Khetane shay sa te resas.

Barcelona, 10 d’octubre de 2010"

Si vols rebre més informació fer-te socia de "la Drom" no dubtis en enviar un correu electrònic a info@dromkotar.org