INTIFADA BESÒS :: 25 anys després

El 25 d’octubre de 1990, el barri del Besòs de Sant Adrià es llevava ple de barricades, contenidors cremant, policia antidisturbis i enfrontaments veïnals. El motiu de la protesta era aturar la intenció de l’Ajuntament de construir pisos de protecció oficial, en uns solars que els veïns reclamaven, des de feia anys, destinar a equipaments. Aquest fet es va anomenar la intifada del Besòs.

Aquest va ser el tràgic desenllaç d’un conflicte que estava latent des de feia anys als despatxos de les diferents administracions ,que per damunt dels interessos dels veïns i les veïnes del Besòs i la Mina, prevalien motius econòmics i marqueting polític.     

La revolta va durar cinc dies en els quals els enfrontaments entre veïns i policia van ser constants. Van ser molts els mitjans que se’n van fer ressó de la notícia.

Aquest any, es celebren 25 anys d’aquells fets i hem volgut reviure’ls per tal de fer un exercici de memòria històrica. Aquests 25 anys també ens susciten moltes preguntes i interrogants sobre quin és l’actual paper de les diferents administracions que treballen tan a la Mina com al Besós, quines son les lluites veïnals a l’any 2015, quina és la resposta o la presència policial que hi ha avui.

Com sempre tenim moltes preguntes, però segurament poques certeses, el que està clar és que el conflicte genera canvis, i els canvis han de servir per fer-nos avançar.  

Aquí podeu veure dos documentals que anys més tard es van fer sobre aquest fet:

 

Per un ull de la cara

 

Besos al Besòs 

 

Per a més informació podeu enllaçar amb algunes publicacions:

> El Mundo :: El Besòs se rebela contra las ocupaciones de pisos 

Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà :: A 25 años de la "intifada del Besòs" 

> El cor de les aparences, blog de Manuel Delgado :: Besos al Besòs , imatges Intifada Besòs 

> TV3 a la carta :: 25 anys de la intifada al Besòs

> Sant Adrià de Besòs :: El barri del Besòs, el barri de la Intifada

> Línianord :: Recorda la Intifada de 1990

 

Les fotografies estan extretes del Blog de Manuel Delgado