Irregulars de La Mina: Diversitat cultural i racisme

  • Categoria de l'entrada:Cultura

Al llarg del tercer trimestre, al desdelamina.net, hem acollit a les nostres Irregulars de La Mina. Tres alumnes de l’Institut Escola La Mina han participat en aquest projecte d’Aprenentatge i Servei per endinsar-se en el món de la comunicació social i investigar, escriure i compartir els seus descobriments amb la comunitat.

En aquest article, la Iriza Noor ens presenta la seva feina. Ella ha aprofundit en la diversitat cultural del barri de La Mina amb l’objectiu de saber si aquí el racisme és una realitat.

Em dic Iriza Noor i sóc alumna de l’Institut Escola La Mina. Aquest tercer trimestre, en col·laboració amb la web desdelamina.net, he estat realitzant el treball comunitari dels Irregulars de La Mina, en el qual he dut a terme una enquesta sobre el racisme al barri.

He tractat aquest tema perquè la meva hipòtesi era que la gent del barri pateix discriminació i, un cop feta l’enquesta, m’he trobat amb respostes força interessants que m’han sorprès. Considero que aquest tema és bastant important, ja que sóc conscient que La Mina és un barri molt divers culturalment i que no sempre escapa de mirades i insults discriminatoris.

Així doncs, durant les últimes setmanes he anat pel barri fent enquestes. Ha costat bastant trobar gent que s’aturi a contestar aquest tipus de preguntes, però amb paciència al final he aconseguit suficients respostes.

Com que La Mina és un barri amb força diversitat cultural, he intentat fer preguntes a diferents ètnies per aconseguir bons resultats. Tot i això, la majoria de persones entrevistades no es consideren part de cap minoria cultural.

M’ha sobtat veure com la gent em contestava que no creu haver patit cap mena (o gairebé cap mena) de discriminació. Sí que hi ha qui ho menciona, però la majoria creu que no hi ha discriminacions per motiu de raça o origen tot i la gran diversitat present en el barri. Això, però, es contradiu una mica amb el fet que aproximadament la meitat dels enquestats reconeixen que poden haver comès algun acte racista (encara que sigui sense adonar-se’n), ja que entenen que discriminar és bastant fàcil.

Però també hi ha una altra part que sí assegura haver presenciat un acte discriminatori al barri. I, entre els que diuen que sí que s’han sentit discriminats, la majoria menciona motius com el color de pell, els costums, la religió, o la vestimenta.

En aquest sentit, vaig fer una pregunta bastant interessant que deia “¿com creus que actuaries davant d’una discriminació racista?”. Les respostes a aquesta pregunta em van deixar pensant, ja que gran part de les persones enquestades van dir que segurament passarien de llarg en presenciar-la. Alguns argumenten que no saben en quin tipus de problemes es podrien estar ficant, mentre que d’altres diuen que només actuarien en funció de com fos el problema però que ho farien sense implicar-se molt en l’escenari. Només en unes excepcions, van contestar que depèn del cas podrien involucrar-se més seriosament i, fins i tot, trucar la policia.

Les opinions sobre les causes del racisme són molt diverses entre les persones enquestades. Entre aquestes les respostes més destacades són: la gent que es creu superior, la por a allò que és diferent, odi a qui no té els mateixos valors que tu, ignorància cap a les altres cultures, la desinformació o les poques ganes de conèixer l’altra part. Les causes també poden ser el teu color de pell o, fins i tot, ser d’un país diferent.

L’enquesta definitivament ha deixat clar que La Mina és un barri amb bastanta riquesa cultural on hi ha moltes ètnies. Mostra d’això és que la majoria de persones entrevistades diuen que tenen relació amb gent d’altres cultures, ja siguin veïns o amics.

Això sí, gairebé tots han coincidit que l’administració i l’ajuntament no fan res per prevenir aquests disturbis en el barri i que no treballen per garantir una bona convivència entre els seus ciutadans. Aquest és un tema bastant important a tractar i treballar, per arribar a trobar solucions. Els veïns enquestats diuen que no poden fer molt, i fan propostes com organitzar jornades d’integració, no deixar passar actes racistes, participar en esdeveniments de tipus cultural o educatiu, fomentar la igualtat entre persones, fer campanyes de solidarització, o continuar amb la lluita.

En conclusió, aquesta enquesta m’ha resultat bastant interessant, ja que m’ha permès descobrir què pensa la gent del barri sobre el racisme. També saber quines creuen que són les seves causes, així com conèixer les seves propostes per acabar amb aquest problema.

Tot plegat ha sigut una experiència nova per a mi. He conegut molta gent i ja no sóc tan tímida a l’hora de preguntar coses pel carrer. Col·laborar als Irregulars amb l’Isma i la Maria ha sigut molt divertit. Sobretot, per l’humor de l’Isma. He après moltes coses noves, com escriure una redacció, com fer preguntes, etc.

I tu, creus que hi ha discriminació racial al barri de La Mina?