Llistes d’espera als Serveis Socioeducatius Infantils del barri

  • Categoria de l'entrada:Educació

Davant el creixement de situacions de vulnerabilitat de la infància i la joventut, amb especial significació al nostre barri, el Casal Infantil fa una crida a atendre amb urgència l'augment de demanda de serveis que families amb els recursos cada vegada més escassos, fan als pocs serveis que hi ha en el barri. A aquest augment de la demanda s'hi uneix el context de retallades i de demora en el el pagament de les subvencions de les administracions que posa en risc la perdurabilitat d'aquests serveis

El passat 13 de setembre, al iniciar el curs, el Casal Infantil de La Mina feia aquesta crida per a posar atenció sobre la problemàtica amb el manifest que a continuació transcrivim:

Comunicat urgent de l’Associació Casal Infantil La Mina

 

L’Associació Casal Infantil La Mina vol fer coneixedores a totes les administracions –Consorci del barri de La Mina, Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya- de la situació en que ens trobem avui divendres dia 13 de setembre, després de les primeres 24 hores d’obertura del període d’inscripcions al nou curs 2013-2014.

El Casal ofereix un servei de recolzament educatiu i social per nens i nenes de 3 a 12 anys al barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs.

Estant en conveni plurianual amb el Departament de Benestar Social i Família pel finançament del projecte Casal Infantil per un import de 91.200,00€/anuals pels anys 2012, 2013 i 2014 continuem amb la mateixa oferta de 60 places complint la normativa de 10 infants per cada educador amb un equip de sis professionals.

El curs passat vam atendre a més de 100 infants, vam acumular 78 nens i nenes sense plaça durant tot el curs i aquest obrim amb les 60 places plenes i una llista de 53 infants sense plaça acumulats en només les primeres 24 hores. La previsió de que aquesta llista no deixi d’augmentar durant els propers dies i les situacions amb les que arriben les famílies ens obliga a buscar solucions urgents.

Moltes d’aquestes famílies son amb nens i nenes en risc d’exclusió social i alguns casos no atesos han estat derivats o estan en seguiment per part dels equips de serveis socials i/o EAIA.

El total de places oferides entre el nostre servei i el centre obert del barri –els dos únics serveis amb atenció diària- són insuficients pels 2.125 nens i nenes que hi ha al barri de La Mina, segons el padró municipal.

L’Associació Casal Infantil La Mina en representació de les prop de 40 famílies demana una solució a curt termini doncs ha de ser responsabilitat de tots garantir aquests seguiments i suports amb nens en risc d’exclusió social.

 

Areabesos s'en fa ressó i publica en el seu web una entrevista amb els membres de la Junta del Casal Infantil on destaca en titular “Sense serveis com el nostre els centres oberts estarien més col•lapsats”

Els serveis de recolzament socioeducatiu per a infants i joves, no estàn creixent al ritme de la demanda i això fa que augmentin les llistes d'espera amb noves famílies que, en aquests moments de dificultat, en tenen necessitat. La crida del Casal vol incidir en la necessitat d'ajustar serveis a la demanda actual, ampliant places i dotant de més recursos, per a protegir la infància de les situacions de risc d'exclusió social que ara estàn en augment