Nous veïns, noves oportunitats

Un dels punts del Pla de Transformació era l'arribada de nous veïns al barri. Aquesta aposta en un barri com el nostre, amb una densitat de població tant alta, era arriscat però la idea de que els nous veïns podrien enfortir la comunitat i el teixit social era prou interessant com per posar-la en marxa.
Ara deu anys després de l inici del pla comencen a sortejar-se les primeres promocions d'habitatge protegit per aquests nous veïns i veïnes. Al darrera hi ha moltes histories i oportunitats i el Punt Avui li ha dedicat dos articles.

Aixi, a l'article sobre el sorteig de la primera promoció es presenta la opinio de Sebastià Jornet sobre aquest punt: “El repartiment i la situació dels pisos protegits no són casuals, sinó estratègics. Si aquest tipus d'habitatges els haguéssim situat en una única part del nou pla de transformació, hauríem generat un nou gueto”

capvesprealbarri.jpg

També es presenten alguns testimonis com  el de Alberto Lacoma que no li fa res aquest entorn pel de La Mina: “No tinc cap problema. Sé la fama que té el barri, però entenc que també hem de lluitar contra l'exclusió social que hi ha en zones com aquesta” o el de Cristina Pérez que explica: “Sóc filla de Sant Adrià i mai no he tingut un sentiment de rebuig cap a aquest barri, tot i que tothom a qui he explicat on viuré ha posat males cares quan descobria que era a la Mina. La zona està millorant a poc a poc i promocions com aquesta ajuden”

IMAG0014.jpg

Al segon article s'explica la situació del proces i de com aquest es relaciona amb la resta d'actuacions del Pla de Transformació.

"Més d'un centenar de famílies procedents d'altres zones de Sant Adrià, però també de Badalona o de Barcelona, ja tenen les claus dels pisos de la primera promoció d'habitatges protegits d'iniciativa privada oberta a qualsevol interessat que es fa a la zona. Així, un pas més en la regeneració urbana d'aquest territori, després d'un seguit d'actuacions ja enllestides i d'altres que encara no s'han acabat, alentides per la crisi i per la falta d'acord entre veïns i administracions.[…] Malgrat totes aquestes actuacions, n'hi ha altres de pendents. El barri fa molt que reclama la construcció d'un nou ambulatori –ara sembla que podria ser una realitat el 2013–, i també somia poder tenir algun dia la primera escola bressol municipal de tot el marge dret de la ciutat."

Así va el barrio :: 15/03/2011

I es fa un apunt a la situació actual del proces de reallotjament dels afectats pel enderroc de l'edifici Venus i els talls de Mart i Llevant:

"Però la qüestió més espinosa i, ara per ara, estancada, és el reallotjament de les famílies que estan afectades per un parell d'intervencions urbanístiques que s'han previst per reduir la massificació de veïns que hi ha als grans edificis que caracteritzen la zona: l'obertura d'un parell de galeries de pas entre alguns blocs i l'enderroc total d'un d'aquests blocs, on viuen més de dues-centes famílies. Les negociacions entre veïns i Ajuntament per les condicions del reallotjament estan en punt mort i, mentrestant, els nous habitatges destinats a aquestes famílies, acabats fa mesos, estan tancats."

 

Pots llegir els dos articles a la web del Punt Avui:

> Moltes il·lusions i una oportunitat

> La nova Mina

La primera foto que acompanya l'article esta realitzada per Vanessa Reinoso.