Sant Adrià recupera la desembocadura del Besòs

Se’n millora l’estat de la llera des de Montcada fins al mar

El tram final del riu Besòs, uns 400 metres des del pont del tren fins a la desembocadura, ha recuperat la imatge pròpia d’un element natural i ha deixat enrere les pudors i la contaminació. S’hi han plantat 7.400 arbustos i s’hi ha fet un mirador. El projecte de recuperació mediambiental de la llera del riu, que havia començat des de Montcada, arriba així a l’últim tram.

La desembocadura del riu Besòs, al terme municipal de Sant Adrià, no té res a veure amb la que era fa uns anys. Gràcies a una intervenció que ha consistit bàsicament a crear un canal d’aigües baixes, integrar la resta d’infraestructures i plantar espècies de ribera, se n’ha recuperat l’entorn natural. Ha estat un projecte de la Mancomunitat de Municipis i, tal com va explicar el vicepresident primer, Dídac Pestaña, «s’ha redreçat allò que ja existia». Per percebre les millores «només cal –segons Pestaña– mirar les fotografies.»

L’actuació, que ha tingut un cost de gairebé un milió d’euros, s’ha fet sobre una superfície de 36.000 metres². Un dels elements més cridaners és una gran escullera –uns 7.000 metres³ de blocs de pedra–, que ha convertit el marge dret de la desembocadura en un excepcional mirador des d’on es pot contemplar una impressionant imatge de part del litoral central i també de l’últim tram del riu.

ASSIGNATURA PENDENT
Jesús Maria Canga (PSC), alcalde de Sant Adrià de Besòs, va qualificar la recuperació mediambiental de la desembocadura del riu com una «assignatura pendent». Va avançar també que amb vista al pròxim mandat, com que «hem d’educar els veïns», es posaran educadors ambientals, perquè «informin els veïns d’aquesta recuperació i els diguin que no s’ha de trepitjar, sinó que s’ha de deixar créixer perquè s’hi puguin assentar les aus». Va assegurar tenir el suport de la resta de forces polítiques. Ahir es va fer la festa final de la recuperació de la llera del riu al parc de la Pau, a tocar de la desembocadura del Besòs, amb inflables, música, jocs i globus gegants.

TOTA LA LLERA, RECUPERADA
Amb l’acabament de les millores de l’últim tram de riu i la seva desembocadura, s’acaba el projecte de recuperació ambiental de tota la llera des de Montcada, començat l’any 1995. Els 400 metres, des del pont del tren fins a la desembocadura, era l’únic tram pendent des del 2004.

Enllaç relacionat

>>El Punt