SIGNATURA CONVIDADA :: Els recursos educatius del barri per Agustí Clua

Obrim l'apartat de signatura convidada, secció en la qual publicarem articles provinents de persones del barri que vulguin participar i aportar alguna cosa a la web. Aquest article va sortir a la revista de l'IES Fòrum durant l'any 2012. Està realitzat per l'Agustí Clua, cordinador pedagògic del centre.

 

ELS RECURSOS EDUCATIUS DEL BARRI

Amb motiu d’un dels espais radiofònics que condueixo a Ràdio la Mina, vaig intentar fer memòria dels recursos educatius de què un alumne o una alumna disposa al barri. I en surt un bon ventall: el Casal Cívic, l’Espai Jove, la Capsa dels Jocs, la Fundació Pere Closa, l’Espai Cultural Font de la Mina i la biblioteca, el Casal dels Infants, el Centre Obert (Grupo  Unión), l’Associació Casal Infantil la Mina, Creixem Junts, Formació i Treball…  I d’altres no estrictament educatius, com ara el Poliesportiu del barri, el Centre Cultural Gitano, l’Arxiu Històric i Centre de Documentació de la Mina i del Camp de la Bóta, Ràdio la Mina o la Plataforma d’Entitats. Segurament encara me’n deixo algun, però me’n faig creus de comprovar el gran nombre de recursos que ofereix un barri que, per superfície, és dels més petits de l’àrea metropolitana.

 

 

Penso en la meva època d’estudiant i quin profit n’hauria tret jo, de tants de recursos, si al poble els meu pares els haguessin tingut al seu abast. I penso en el barri actual de la Mina, sobretot en el grau d’aprofitament que en fa, d’aquests recursos, que entenc que no és tan satisfactori com voldríem, que hi ha famílies que que hi estan d’esquena o que, simplement, els desconeixen.

Valorar com cal allò que tenim més proper és un signe d’educació i de respecte. Utilitzar-ho ens permet conèixer millor el nostre entorn, conèixer d’altra gent, coneixe’ns millor a nosaltres mateixos, en definitiva, saber d’on venim i on anem. Sobretot, ens ha de permetre anar pel carrer, d’aquí o d’una altra contrada, amb el cap ben alt, orgullosos de ser, en aquest aspecte concret, un barri de referència. Amb un gran ventall de recursos i amb uns ciutadans que els coneixen i els fan servir tant com poden.