St Adrià i la Generalitat museïtzen el refugi antiaeri de la Guerra Civil en el 70 aniversari dels bombardejos

Un grup d’avis que va sobreviure als bombardejos de 1938 faran xerrades en escoles per transmetre el seu testimoni.

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i l’alcalde Sant Adrià, Jesús Maria Canga, han inaugurat la senyalització i museïtzació del refugi antiaeri de la Guerra Civil a la placeta Macià d’aquesta localitat. La inauguració coincideix amb el 70è aniversari de l’entrada de les tropes de Franco a Sant Adrià i dels bombardejos de l’aviació italiana sobre el Pla de Besòs.

El projecte de dinamització i senyalització del refugi va acompanyat d’un projecte pedagògic perquè els avis del Besòs que van sobreviure als bombardejos portin el seu testimonis a les escoles de la zona. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de la ciutat que ha rebut el suport de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació).

Museïtzació accessible

El Refugi antiaeri ha rebut un procés de museïtzació integrativa que assegura a qualsevol persona, amb discapacitats o sense, una visita al recinte en igualtat de condicions. Això s’ha aconseguit mitjançant elements com:

. Maquetes volumètriques per a l’abast tàctil de persones invidents, que reprodueixen en diversos materials un bombarder franquista, una casa bombardejada i la silueta d’un nen adrianenc refugiat.
. Plafons retroil·luminats que presenten els textos en macrotips i un grau de luminància adaptada a les persones amb baixa visió. Inclouen també braille.
. Imatge i so en un sector del refugi on es veu i se senten els bombardeigs de 1938 sobre Barcelona i la seva àrea metropolitana.
. Futura presència d’una guia amb discapacitat visual greu, afiliada a l’ONCE, per dur a terme les visites i els desplaçaments amb els grups d’alumnes des del Refugi al Casal de Cultura.

Projecte pedagògic

El Casal acollirà activitats obertes a grups escolars i de gent gran que es basaran en el desenvolupament intergeneracional de tallers sobre la memòria dels bombardeigs de l’any 1938 a Sant Adrià. Aquests tallers inclouran diverses eines, com ara un audiovisual on diversos supervivents d’aquells dies narren les seves experiències. Alguns d’aquells supervivents visitaran escoles i instituts de la vila per difondre als alumnes el seu testimoni en directe amb el suport de guies didàctiques.

Per més informació, feu clic aquí.