Un barri de colors

Ja passats el dies del casal d'estiu, la gent de la PES La Mina ens fa arribar un article explicant la seva proposta sobre com aprofitar les activitats d'estiu dels nens i nenes de l'entitat per esdevenir motors de canvi i millora dins del barri.

El tema de fons d'aquest curs, a nivell d'entitat, ha estat el treball comunitari. Arrel de conèixer altres experiències d'aquest tipus a diferents barris i municipis, i de la voluntat de tots els educadors i les educadores de treballar sota una òptica comunitària, hem estat fent una feina d'anàlisi, coneixença i concreció de línies de treball.

Amb aquest pretext, l'equip educatiu del Centre Obert i l'Aula d'Estudi, durant aquest mes de juliol, hem dut a terme un Casal d'Estiu de dimensió comunitària, amb la voluntat d'implicar infants, joves i famílies a les dinàmiques del barri, i poder constatar la capacitat de cadascú de nosaltres per ser agents transformadors i de canvi.

Durant tres setmanes hem observat tot allò que ens envoltava i, a través del sentit crític, hem estat capaços de detectar aquelles coses que no ens agradaven del nostre entorn i aquelles que creiem que valien la pena. Un cop fetes les deteccions, hem conegut diferents possibilitats de donar a conèixer la nostra veu, coneixent altres experiències d'accions concretes al carrer. 

Finalment, hem planificat i executat les nostres pròpies accions, per tal de posar color al nostre barri i promoure canvis per una convivència millor.

El grup de grans ha culminat la seva acció amb dos murals de pintura, a dos murs abandonats del barri, just al costat dels descampats.

El grup de mitjans ha fet un hort urbà a l'arbre de l'entrada del centre, i ha treballat cada dia per poder-lo mantenir. També han dibuixat diferents jocs tradicionals a la plaça de davant de l'escola. Ho han fet amb pintura plàstica, perquè perduri en el temps, i per a reivindicar la falta d'un parc infantil davant de l'escola. 

Els petits han fet un mural amb retrats de cadascun d'ells, amb diferents frases sobre com s'imaginen el barri. Aquest mural ha estat penjat al carrer, perquè tothom pogués sentir les seves veus. També han dissenyat una proposta de parc, just on ara hi ha un descampat. Han penjat el dibuix de la seva proposta al costat, perquè tothom pugui veure quin futur volen els nens i nenes del nostre barri.     

Aquest estiu ha estat només el principi de moltes altres accions que volem proposar, amb tots aquells que tinguin ganes d'implicar-se i d'incidir en el futur del seu barri de forma col·lectiva.