Un Carnestoltes diferent al barri de La Mina

Aquest any hem viscut una setmana «boja» ben diferent. El tradicional Carnestoltes del barri de La Mina, amb la rua pels carrers del barri i la xocolatada final, s’ha hagut de suspendre a causa de la COVID-19. 

Les entitats s’han vist obligades a reinventar-se i fer un Carnestoltes adaptat a la situació, igual que les escoles. Tot i això, al desdelamina no hem volgut deixar passar aquesta festa tradicional i hem fet la vista enrere per intentar recordar els inicis del Carnestoltes al barri de La Mina, al voltant dels anys 80 i 90.

Fem una mirada al passat per saber com era el Carnestoltes al barri de la Mina

Als anys 80 ja tenim alguna foto d’alguna petita rua de Carnestoltes i d’alguna festa de disfresses al Centre Cívic La Mina. I dels anys 90 també hem recuperat una festa amb orquestra i ball protagonitzat per infants i famílies al Casal Cívic La Mina i a l’antic Grupo Unión (ara, Salesians La Mina). 

Anys 80. Festa de Carnestoltes al Centre Cívic La Mina. Font: Associació Casal Infantil La Mina

 

Des de 2003 (any que va néixer el desdelamina.net), hem trobat imatges de tota mena. A principis del nou mil·leni, el Rei Carnestoltes sortia pels carrers del barri anunciant que eren dies de festa i gresca. A partir del 2005, les entitats participaven d’una festa de Carnestoltes amb concurs de disfresses i, fins i tot, amb concurs de truites! 

 

Any 2005. Concurs de truites per Carnestoltes. Font: Grupo Union (Salesians La Mina)

 

Altres anys, el Carnestoltes també ha estat motiu per fer alguna actuació i poder gaudir de la cultura al carrer. Durant alguns anys, Grupo Unión tenia un projecte anomenat «Animació al carrer» per portar espectacles de màgia, circ o teatre a les places i racons de l’espai públic del barri de La Mina. 

A l’any 2009, tenim fotos del llavors CEIP Mediterrània (ara, Institut Escola La Mina), on les classes feien una desfilada pel pati fent honor al nom de l’escola, ja que el tema escollit era el mar i els oceans.

A partir del 2011, i seguint amb el projecte d’Animació al carrer abans esmentat, es van tornar a fer les rues pels carrers i espectacles comunitaris a l’Espai Cultural Font de La Mina.

A partir del 2015, la Comissió d’Acció Comunitària del pebMina (Pla Educatiu del barri de la Mina) va treballar per fer una proposta comuna entre totes les entitats del barri. Així és com es va establir la rua i la xocolatada posterior. Des de fa 6 anys, a través de Fundació la Roda, han vingut diferents grups de batucada, i a cada edició les disfresses anaven entorn a un tema concret.

 

Any 2014. Rúa pels carrers del barri de la Mina.

 

2016: La Salut. Reivindicant les millores al CAP La Mina.

2017: La Ciència. 

2018: La Diversitat Cultural. 

2019: La Natura.

2020: La Diversitat familiar. Extret d’un procés participatiu amb les famílies i infants del barri. 

 

Cal recordar també, l’arribada i pregó del Rei Carnestoltes al Casal Cívic La Mina (any 2017) i la Festa del Confeti, també al Casal Cívic La Mina (any 2018).

Any 2018. Festa del confeti al Casal Cívic La Mina. Font: Associació Casal Infantil La Mina.

 

Les dades que tenim de l’últim Carnestoltes és que van participar al voltant de 300 persones entre famílies, infants i joves i educadores dels diferents projectes del barri. 

Us deixem amb el recull de 70 fotos del Carnestoltes des dels anys 80 fins a l’any 2020. També us compartim el vídeo que vam fer al Carnestoltes 2020. Esperem que el proper any puguem celebrar de nou aquesta magnífica festa que omple els carrers del barri de La Mina de música i color en un ambient on petits i grans ho passem bé.

 

Any 2019. Rua comunitària de Carnestoltes al barri de la Mina. Font: desdelamina.net 

 

Donem les gràcies a l’Associació Casal Infantil La Mina, al Fem Família i a la Capsa dels Jocs per fer-nos arribar fotos i fer més viu aquest recull que hem preparat!

Que tingueu molt bon Carnestoltes!