EXPOSICIÓ :: Criquet femení amb orgull

El proper 29 de setembre, a les 17:30, l’associació ENXARXA ens convida a la inaguració de l’exposició "Criquet femení amb orgull", al casal Barri Besós.

Aquesta exposició és un recull fotogràfic de l’equip de críquet femení, nascut del projecte Ma'isah. El projecte MA’ISAH va sorgir des del barri del Besòs i té l’impuls de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, emmarcat en Salut als Barris, i l’entitat Enxarxa el fa possible, a més d’altres agents i entitats implicats.

MA’ISAH significa en urdú “caminar amb orgull”, i és la prova que es pot treballar per la salut, l’autoestima i l’apoderament de noies com les filles de famílies pakistaneses establertes a la ciutat de Barcelona i rodalies. El projecte té una vessant comunitària que arrenca en les primeres iniciatives que va tenir el Pla Comunitari del Besòs, sobre el temps lliure i les desigualtats de salut en dones joves del territori, especialment en les provinents d’altres cultures.

Els objectius del projecte són, principalment, augmentar l’autoestima i l’apoderament d’aquestes persones mitjançant l’activitat física i les dinàmiques de grup. Igualment, augmentar la integració social mitjançant la participació en les activitats del barri.

El Taller de criquet, és una de les vàries activitats que duen a terme en el marc del projecte. Aquest concretament és un espai destinat a les noies joves del barri que volen practicar el criquet. En aquest espai es treballa la cohesió de grup, la implicació en l’equip, el respecte i la igualtat entre les components de l’equip. S’incideix en el treball en grup per a posar en pràctica les tècniques que el criquet requereix. Aquest espai està obert a totes les joves del barri independentment del seu origen.

Aïna Coscollola, coordinadora del projecte, va començar l’any 2012 oferint classes de català per a nois pakistanesos que arribaven al barri dl Besòs per reagrupació familiar. Aviat es va adonar que en aquestes classes no hi assistia cap noia. Va descobrir que moltes d’elles tenien prohibit barrejar-se amb nois fora de l’institut. Va ser quan va decidir obrir un grup només de noies, malgrat li va costar molt guanyar-se la confiança de pares i germans. Finalment va poder constituir un petit grupet, que amb l’excusa d’aprendre la llengua, va constituir un espai de trobada per aquestes noies, on poder compartir inquietuds, desitjos i pors. Com diu l’Aïna, es va convertir en un espai segur per a elles, on poder parlar des de la tranquil·litat.

D’aquest grup va sortir la idea de fer alguna activitat esportiva, i es va triar l’esport nacional del Pakistan, el criquet. Aquest grup va tardar en consolidar-se, però avui dia conta amb un equip de 12 jugadores que entrenen setmanalment.

Tot aquest esforç queda recollit en aquesta exposició fotogràfica que dóna a conèixer les seves singularitats. Són l’únic equip femení de criquet d’Espanya i malgrat que no han jugat mai contra ningú, sembla que han lluitat contra tothom.

Podeu consultar diferents mitjans que també han fet ressó del projecte:

> El Digital Barcelona :: El criquet té tacte de dona al Besòs

> El País :: Caminar con orgullo

> Catalunya Radio :: "Ma'isah: Caminar amb orgull", un projecte d'integració amb una trentena de noies immigrants