8 abril, Dia Internacional del Poble Rom

El dia 8 d'abril de 1971 és va celebrar a Londres el Primer Congrés Mundial del Poble Rom on s'adopta la denominació Rom i s'institueix la bandera i l'himne del poble gitano (Gelem-gelem)

Des d'aleshores, tots els dies 8 d'Abril es celebrà el DIa Internacional del Poble Romaní.

Un dels actes destacats de la diada, és la celebració de la cerimonia del riu, on es fa una ofrena floral que recorda aixi la vida errant dels gitanos i una encesa d'espelmes per a recordar els gitanos morts per la xenofòbia, i d'una manera especial a les víctimes del holocaust nazi, episòdi històric conegut amb el nom de Porrajmos.

A la nostra ciutat, el riu Besòs ha tornat ha ser testimoni de les ofrenes de la cerimònia del riu, com es pot veure en el següent vídeo publicat per Meritxell Doncell a www.bcn.cat.

El 8 d'abril, que a Catyalunya es celebra des de l'any 2003, es motiu de celebració i divulgació de la cultura d'aquest poble amb una important presència al nostre barri.

 

Per aprofondir en el seu coneixement, el Centre de Documentació de Serveis Socials (DIXIT) ha publicat un recull de monografies, articles, institucions, recursos web i normativa que permeten fer un acostament per a conèixer millor al poble gitano a Catalunya, Espanya i Europa

 

La fotografía que encapçala aquest article es extreta de la galeria de FAAQ a flickr

La fotografía inclosa en aquest article, està feta al barri i és obra de Fernando Gallardo