Accés a internet i les TIC pels infants i adolescents: oportunitats i riscos

El passat 15 de desembre de 2015 el Palau Macaya va acollir la jornada organitzada pel Síndic de Greuges al voltant de l’accés a les TIC dels infants i joves.

Durant les jornades es va parlar dels riscos que hi ha a la xarxa i de les eines més eficaces per garantir la seguretat en l’accés a Internet i en l’ús de les TIC, entre els joves. Malgrat els riscos, també es va poder veure les oportunitats que generen les TIC als infants i joves, i apreciar com Les noves tecnologies poden ser una eina per a què els infants participin de la vida política i pública de la seva societat. Si voleu consultar el programa complet de les jornades o podeu fer a la pàgina del síndic.

Al llarg del dia també van sortir molts conceptes interessants, un dels que ens agradaria destacar és quan Carles Villagrasa, professor titular de Dret Civil a la Universitat de Barcelona (UB), parlava de “l’Adultcentrisme”. Com els adults prenem totes les decisions respecte a els infants i joves, sense contemplar la seva opinió i fer-los participar com a ciutadans de ple dret que són. Aquesta presa de decisions afecta directament quan parlem de l’ús que han de fer ells respecte l’ús de les TIC.

Un altre ponent que volem destacar va ser Mercè Gisbert Cervera @Merce_G, professora titular de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat Rovira i Virgili. Ens va parlar com l’educació al voltant de les noves tecnologies va més enllà de l’escola. Ens parla de la Societat Xarxa, com l’escola i la família esdevenen nodes de coneixement.

Ens va presentar l’agenda digital per a Catalunya 2020 on s’especifiquen quines accions polítiques s’han de prendre en aquest període respecte a les TIC. Ens va fer reflexionar sobre el Futur de l’Educació VS. l’Educació del futur, fent referències a models nòrdics.

Ricard Faura @ricardfaura, del Departament d’Empresa i Ocupació, ens va presentar 3 efectes que es donen amb l’arribada de les noves tecnologies:

Efecte Estruç: gent que no vol ser conscient del fenomen.

Efecte Esplugues City: plató on es feien pel·lícules. Les dos vessants de les TIC

Efecte Tsunami: Si no en som conscients, si no agafem la taula i "surfegem" les ones se’ns emporten. Gaudir de les TIC.

Us deixem amb uns quants enllaços que ens van anar facilitant al llarg de les jornades. Hi ha des de documents interessants per a entendre en quin punt ens trobem, recursos didàctics per a les comunitats educatives i famílies i eines preventives.

COMPETÈNCIES

> Competències bàsiques en l'àmbit digital, Departament d'Ensenyament.

> Currículum competències bàsiques

> Les tecnologies mòbils als centres educatius

PORTALS EDUCATIUS

> Xtec

> Edu365

> mSchools

PREVENCIÓ

> Protocol ciberassetjament

> Projecte Prometeo

> ApdCat: “Créixer i conviure en el món digital”

> Plataforma família digital

> Control parental Movistar protege

PROFESSIONALS

> FIET 2014 EXPERT’S FORUM