Aprenentatges i intercanvis a la (RE)volta al barri de La Mina

Tal i com us avançàvem recentment, el 27 de novembre teníem (RE)volta a La Mina. Des del desdelamina.net tornàvem a col·laborar amb Òmnium Cultural per aproximar les realitats del nostre barri a persones d’altres territoris. I ho fèiem a través de la veu i l’experiència de testimonis que viuen o treballen sobre el terreny per entendre des de dins com és aquesta comunitat.

No era la primera vegada que feiem una (RE)volta a La Mina. I van tornar a aparèixer cares noves amb expectatives i ganes d’aprendre sobre el barri. Amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, una quinzena de persones van participar en aquesta iniciativa que pretén facilitar els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i processos de transformació social que han tingut lloc a diferents territoris.

Amb aquest objectiu, la (RE)volta va comptar amb el testimoni de quatre veus que ens van compartir quatre realitats concretes sobre el barri. La primera parada d’aquesta passejada sensible la vam fer a l’edifici Venus, amb el discurs de la Paqui Jiménez al capdavant. La veïna del bloc ens va explicar en quin punt es troba el procés d’enderroc i reallotjament del col·lectiu de veïnes afectades. Una problemàtica que va servir per obrir alguns dels principals temes que es poden extrapolar a la resta de barri i de barris: el dret a un habitatge digne, la qüestió de les drogues o el poder de les lluites veïnals.

La segona i la tercera parada van anar a càrrec del desdelamina. En David Picó, ex dinamitzador del projecte, i la María Moreno van parlar d’interculturalitat i van fer un repàs de l’origen del barri per fer entendre d’on neixen els estigmes i els estereotips que giren entorn a la seva comunitat.

Finalment, la (RE)volta va comptar amb el testimoni d’Airenet, la coordinadora Veïnal Metropolitana de caire mediambiental. La Silvina i l’Àlex ens van informar de les lluites que el col·lectiu entoma per construir un entorn més saludable i denunciar les irregularitats de les administracions en matèria de salut ambiental.

La (RE)volta va dedicar un moment final de posada en comú, reflexions i intercanvis entre totes les participants, els testimonis i les assistents. Una vegada més tanquem aquesta activitat amb la sensació que aquestes petites propostes també transformen des de dins i que els discursos, el que ens agraden i el que, a vegades, ens fan mal es poden canviar si ens obrim i ens deixem traspassar per altres veus.

Podeu fer-vos una idea més visual d’aquesta (RE)volta fent un cop d’ull a l’àlbum d’imatges que hem creat al nostre Flickr, sota el títol “(RE)volta 27-11-2021”. Esperem que el gaudiu! Ens trobem, més endavant, novament pels carrers del nostre barri.