Des de l’estiu :: de collita pròpia

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

De collita pròpia és tot allò que el desdelamina.net ha creat al llarg del curs i que us volem compartir en el darrer especial des de l’estiu d’aquest agost. Des dels clàssics com l’Identitats i Miralls fins a les iniciatives més noves… Ens llegiu?

No podia faltar un any més una nova edició del Identitats i Miralls… i ja en van vuit! La novetat, però, ha estat la semipresencialitat i el canvi de dates en el calendari. I és que en comptes d’acollir a les estudiants d’aquest APS durant la primavera, vam fer-ho en els mesos de novembre i desembre. Al nostre web i al bloc de l’experiència us vam compartir les sensacions de les primeres sessions, els aprenentatges de les segones trobades i el final del viatge de l’Identitats i Miralls.

Aquesta edició, a més, ha servit d’exemple contra el racisme i l’estigma per al mitjà El Públic, en l’article “la lluita contra el racisme comença a les escoles”, on s’exposa la nostra proposta amb l’ajuda de les dinamitzadores i participants.

Estrenàvem el mes de gener amb una proposta fotogràfica per mostrar els racons més especials del nostre barri. A través de l’Instagram @desdelamina vam intentar compartir la realitat més curiosa i artística de la comunitat. Una proposta que ens ha ajudat a donar conèixer espais, racons, persones i llocs emblemàtics del sota un tema concret. Amb l’arribada de cada mes, el tema ha anat canviant. Això ens ha permès oferir 12 consignes diferents que serveixen d’excusa per fer visibles escenaris des de diversos angles. Aquesta és, en gran part, una proposta educomunicativa que encaixa amb la filosofia del desdelamina: fer ús de la comunicació com una eina més de transformació i educació social.

Precisament a través del nostre Instagram vam impulsar també el concurs #ILoveLaMina durant els mesos d’estiu. La consigna era compartir una fotografia del paisatge o l’escenari que trieu amb l’enganxina #ILoveLaMina com a protagonista.

Un altre clàssic del nostre projecte que volem destacar en aquest des de l’estiu és el Mapa Sensible, un retrat sensible i personal de les entitats que treballen al nostre barri. En aquest cas, vam publicar el Mapa Sensible sobre Educadors de Medi Obert. La Irene i el Narciso ens van acollir als seus locals per explicar-nos com és el dia a dia del projecte.

Al desdelamina.net estem contentes també d’haver pogut reprendre les Cartografies Sensibles. Enguany, en format (Re)voltes i amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, vam recórrer els carrers del barri xerrant sobre memòria històrica, imaginari col·lectiu, treball comunitari i perspectiva de gènere.

Finalment, ens ve de gust destacar en aquest darrer des de l’estiu el procés de revisió que hem viscut amb La Comunificadora, una formació centrada en el procomú, l’economia col·laborativa i el cooperativisme de plataforma. Durant els mesos de març, abril i maig vam reflexionar i somiar entorn al desdelamina.net. Allò que som, allà d’on venim i tot allò que hi cabria en el nostre projecte del futur.

I amb aquest fer volar coloms volem tancar el des de l’estiu i el curs 2020-2021. Al setembre, ens seguirem fent preguntes, imaginant, creant, escrivint… i ens encantaria tenir-vos un any més a l’altra banda de la pantalla per llegir-nos i acompanyar-nos.