Diada Internacional del Poble Gitano

Els gitanos i les gitanes de diferents parts del món es reuneixen als marges dels rius cada 8 d’abril com a símbol de llibertat.

Aquesta data fou institucionalitzada juntament amb la bandera i l’himne gitanos en el primer congres mundial Roma/Gitano celebrat a Londres al 1971. Amb els anys ha anat prenent importància i avui en dia te una important difusió internacional.

La comunitat gitana està formada per més de 10 milions de persones repartides per tot el planeta. A Europa representen la minoria ètnica més important i nombrosa amb més de 8 milions de persones.

Aquesta data de rememoració i no de commemoració està impregnada de gran simbolisme per al poble gitano, un simbolisme que volem compartir amb tots i totes, els presents i els absents, gitanos i no gitanos. És un dia trist però, ple d’esperança per a tots aquells i aquelles que han patit persecucions i odis pel fet de ser diferents. És un dia trist perquè, aquí i ara, rememorem a totes les víctimes gitanes del genocidi nazi (una part de la historia de la que se’n fa poca referència) però, volem des d’aquí traslladar el nostre record a tots els gitanos i gitanes que pateixen desarrelament, persecucions, rancors i pors, fets encara presents avui en dia…

Programa d’actes

10’30h. Recepció Oficial a càrrec del president del Parlament de Catalunya Sr. Ernest Benach per a tots els representants de col·lectius i associacions gitanes.
Lloc: Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella)

12’00h. Ofrena floral al riu Besòs en record de les víctimes gitanes del genocidi nazi. Piscolabis per els assistents. Possibilitat d’improvisar cants o balls d’homenatge a la tarima.
Lloc: Riu Besòs a l’alçada de Cristóbal de Moura