El feminisme ha anat massa lluny?

 • Categoria de l'entrada:Dones

Fa uns dies, ens sorprenia el titular d’una noticia que publicava el 324: un de cada tres catalans creu que el feminisme “ha anat massa lluny”, segons el CEO. La publicació, a més, especificava que això ho opinava un 32% dels catalans enquestats. Una creença que està més arrelada en homes (36%) que en dones (29%), i especialment, entre el col·lectiu més jove, d’entre 16 i 24 anys.

L’estudi també revelava que un 43% de la població consultada creu que algunes dones posen denúncies falses per obtenir beneficis econòmics i fer mal a la seva parella. Un terç també veu exagerada la crítica als acudits masclistes. I un 31% opina que parlar d’assetjament sexual empitjora les relacions.

Davant d’aquestes dades, ens salta l’alarma i ens sentim obligades a preguntar-nos si aquesta és una opinió representativa de la nostra societat, si està en auge i si s’estén també al nostre barri. 

Nosaltres creiem clarament que el feminisme no “ha anat massa lluny”, i ens n’alegrem que, com cada any per aquestes dates, La Mina s’ompli de propostes i accions reivindicatives en motiu del 8 de març, dia internacional de les dones. Encara queda molta feina per fer i camí per recórrer per aconseguir, com a mínim, la plena igualtat entre gèneres i posar fi a una cultura del patriarcat que tant ens ha perjudicat.

És un bon moment, doncs, per recordar tots els articles publicats sota la categoria de ‘dones’, i molt especialment el glossari feminista i el ‘Mapa de Recursos Feministes del barri de La Mina’ (i entorns).

Però, i tornant a la pregunta inicial, també ens volem fer ressò de la campanya de la Comissió d’Igualtat de Salesians Sant Jordi – PES La Mina, en què fent-se seu el repte de ‘baixar el dit si…’ es fan tota una sèrie de preguntes relacionades amb situacions que poden haver experimentat les dones en el seu dia a dia. Així doncs, estén les dues mans i baixa un dit per cada afirmació amb què no estiguis d’acord:

 1. A mi mai m’han exclòs d’un joc dient que no era per a noies.
 2. Jo mai he deixat de vestir-me com voldria pel què diran.
 3. Jo mai no m’he sentit lliure o còmoda ballant a la meva manera.
 4. Jo mai he deixat de fer alguna cosa que volia (estudiar, jugar, treballar…) per cuidar algú (fills o familiars, o fer alguna tasca de la llar…).
 5. Jo mai m’he sentit insegura passejant amb amigues pel barri.
 6. Jo mai m’he sentit insegura amb el meu cos.
 7. Jo mai he sentit que el que deia o pensava valia menys.
 8. Jo mai m’he sentit incòmoda quan algú m’ha fet algun comentari pel carrer.
 9. Jo mai he deixat de fer alguna cosa perquè no era de noies.
 10. Jo mai he pres una decisió pensant en què s’espera de mi.

Si has hagut de baixar algun dit… és evident que, efectivament, el feminisme encara no “ha anat massa lluny”. I t’animem a fer-ho visible a través de les xarxes socials etiquetant al @desdelamina i utilitzant l’etiqueta .