Eleccions Municipals SAB 2015 :: Regidors km 0

La presència de persones vinculades al barri de la Mina és escassa a les llistes electorals que es presenten a les eleccions municipals del proper 24 de maig. Tot i així, hem volgut conèixer a algunes d'aquestes persones que portaran la veu del barri al ple de l'Ajuntament.

És per això que hem demanat a les formacions polítiques que ens presentin el seu "regidor km 0" del barri, així com les propostes més destacades pel nostre entorn més proper, dins la globalitat del projecte de Sant Adrià.

Us presentem, doncs, les respostes que hem rebut fins el dia d'avui, ordenades alfabèticament:

Convergència i Unió ens presenta la Núria Arnau, la seva regidora km 0 del barri:

"Hola, el meu nom és Núria Arnau i Arias i sóc mare soltera de dues criatures, la Clara de 7 anys i el Jordi de 21 mesos. Treballo d’advocada, i aquesta feina m’ha permès estar a prop de la realitat social de Sant Adrià, especialment perquè sóc de l’escola del meu germà, qui va encaminar-me en el seu despatx d’assessorament laboral i popular (DALP).

També he aprés dels petits treballs que he fet, com l’elaboració del catàleg de béns culturals d’interès local, o la recuperació del refugi antiaeri de la Guerra Civil.

Al llarg dels meus 45 anys, m’he dedicat a diversos projectes de voluntariat. Vaig començar l’any 91 amb moviments per la pau en camps de refugiats bosnians vaig estar dos anys com a Presidenta de l’associació de veïns del meu barri, també en entitats culturals adrianenques  en cursos d’alfabetització amb Càritas i Unesco i en el Casal independentista Pla de Besòs.

Avui sóc la candidata Km0 a la Mina per Convergència, tot i que no visc al barri, sóc de l’altre costat del riu, fa 14 anys que pràcticament de forma diària estic a la Mina. Primer perquè treballava al Consorci, com a responsable d’àrea fins que em van acomiadar per haver-me presentat a les municipals del 2011 amb una candidatura d’independents –Renovació per Sant Adrià— on el gruix dels candidats eren persones del barri de la Mina. Aquesta candidatura no va agradar als partits que governen a l’Ajuntament, i en acomiadar-me van dir-me: “Esto no se hace, el alcalde no se lo merece”. Tot i sabent que em jugava el lloc de treball, vaig apostar per un projecte que sumava gent de tots els barris, especialment el de la Mina. Perquè crec que només podrem tenir una ciutat digna quan tots els barris siguin dignes, i per això tenim que donar veu i escoltar-los a tots.

Després, i a rel de totes les persones que vaig conèixer aquells 10 anys, vaig començar a col·laborar activament amb Ràdio la Mina, on des de fa temps faig un programa matinal  d’entrevistes i un informatiu, des d’on fem una connexió setmanal amb Ràdio Ciutat de Badalona, fent extensiva l’actualitat local. Aquesta participació diària a Ràdio la Mina, fa que mantingui un contacte molt continu amb veïns, entitats, activistes i lluitadors per un barri més digne."

Ens detallen diferents propostes pel barri:

  • Millorar la neteja i el civisme en el barri, aplicant les ordenances municipals com en la resta del municipi. Cal policia local de proximitat. Un barri serà normal, quan el tractem amb normalitat.
  • Defensar el drets dels infants a l’escolarització, treballant activament i aplicant tots els mecanismes a l’abast per eradicar l'absentisme escolar. L’educació és fonamental per poder tenir oportunitats a la vida.
  • Reforçar el teixit associatiu, col•laborant activament en la consecució de recursos i mitjans per al seu desenvolupament. Facilitant la coordinació d’aquestes i el seu treball en xarxa. Les entitats son eina fonamental per l’efectiu assoliment de la transformació social del barri de la Mina.
  • Donar compliment a les previsions del PERM, cercant l’acord amb els veïns per a reallotjar  els afectats i procedir al posterior enderroc de l'edifici Venus. El Pla de transformació, te com a punt 0 la desaparició d’aquest edifici.
  • Transformar l'antic CAP de la Mina en un espai polivalent per entitats i serveis, on es pugui allotjar provisionalment una escola bressol municipal. No es acceptable que a la Mina no hi hagi cap escola bressol.

Tornar a l'inici

Ciutadans Sant Adrià ens fa arribar el següent text:

"El regidor Km 0 de Ciutadans per a La Mina és Óscar Marjalizo. Encara que viu a Sant Adrià Nord, coneix molt be La Mina per la seva implicació anterior en política amb el Partit Popular. Manté contacte amb la AAVV, el Centre Cultural i la Associació Rociera de la Verge de la Rocina. Ha seguit molt de prop tota la problemàtica del bloc de Venus i està implicat amb el moviment vecinal que demana el seu enderrocament."

Sobre les propostes pel barri:

"Considerem que La Mina és un barri que ha avançat molt, donada la seva situació de partida, però encara manca molt per fer. Creiem que la transformació social del barri ha estat especialment intensa quan hi ha hagut una forta implicació de la pròpia gent del barri i que ara s'ha produït un alentiment, no tant per la crisi, com per la pèrdua de protagonisme dels veïns en favor dels polítics. Des de Ciutadans volem arribar a una situació de normalització del barri que no impliqui, com resta implícit a determinades actuacions urbanístiques, una expulsió dels seus habitants. I creiem que això només és possible si recuperem l'esperit de col·laboració veïnal en el projecte de transformació que hi havia inicialment."

 

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ens ha fet arribar la següent presentació:

“Sóc l'Eduard Fuentes, el regidor km.0 del barri a la candidatura d'ERC a Sant Adrià. Estic jubilat i vaig néixer a Barcelona fa 63 anys. Visc a La Mina des de maig de 2013 i ja sóc un adrianenc més. Durant la meva vida laboral, he militat al Sindicat Unitari de Catalunya i a la CGT. He estat representant dels treballadors a les empreses: Ignacio Soria S.A. com a delegat de personal, i a Explotación Hotelera Expo, S.A. com a membre del Comité d'Empresa. Actualment sóc membre de l'Associació de Veïns i Veïnes de La Mina, participo a la Plataforma d'Entitats de La Mina i sóc membre de l'Assemblea Nacional Catalana a Sant Adrià de Besòs. Em presento com a independent, a la candidatura d'ERC, perquè el seu projecte a l'ajuntament és un projecte jove, honest i que vol canviar radicalment la relació entre el ciutadà i l'administració, fent-la més propera i participativa.”

Entrant a comentar les propostes pel barri:

“Què pensem que és prioritari pel barri de la Mina?

– Complir amb el que diu el Pla de Transformació del Barri de la Mina i el que ha avalat el Síndic de Greuges.

– Retornar el poder a les persones del barri que porten molts anys treballant i que saben detectar les problemàtiques, generant autèntics canals de comunicació amb les entitats i retornar el poder decisori mitjançant una política de participació activa i codecisió.

– Pensar integralment com a ciutat el barri, generant sinèrgies amb la resta del municipi i garantir que els recursos es destinin a la potenciació del barri i a facilitar la solució als problemes quotidians, com poden ser l’absentisme escolar o la manca de civisme.

Les nostres propostes:

1. Exigir el compliment del Pla de Transformació del Barri de la Mina, tal i com estava acordat. 

2. Enderrocar l’edifici Venus i reallotjar els veïns.

3. Reformar els estatuts del Consorci del Barri de La Mina, per integrar dins els òrgans de govern representants de les plataformes ciutadanes.

4. Impulsar un Projecte Educatiu pel barri que inclogui les associacions veïnals i les persones a títol individual amb l’objectiu de lluitar contra l’absentisme escolar i la integració de les persones en risc d’exclusió social al món educatiu i laboral.

5. Assumir com a propis els objectius de la Plataforma d’Entitats.

6. Dotar d’efectius de Policia Local de proximitat i mediadors de convivència per garantir l’aplicació de les ordenances en condicions d’igualtat a tot el municipi, amb especial interès en el civisme i la delinqüència.

7. Crear un plenari d’entitats específic de la Mina.

8. Establir una taula de diàleg permanent entre el plenari d’entitats i el Consorci.

9. Generar mecanismes d’intercanvi d’informació i ajut entre entitats i administracions.

10. Garantir el civisme i la seguretat pels veïns del barri, fent que la Policia Local, Mossos d’Esquadra i els serveis de neteja actuïn com fan a la resta de la ciutat.

11. Connectar la Rambla de la Mina amb el mar, mitjançant una passarel·la per sobre de la Ronda Litoral.”

A continuació us remetem la presentació feta per la candidatura Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV – EUiA):

“Sóc en Gregorio Belmonte Ferrer, 47 anys, candidat a l'alcaldia d'ICV-EUiA. Sóc militant polític des de 1996 moment de la constitució d'EUiA i regidor des de 2004. Actualment sóc soci de Yalah solidaris amb el poble sahrauí i participem com a família acollidora d'infants sahrauís. La meva participació política és fruit de la meva militància cristiana que es va forjar a la JOC, (en el barri del Besòs i la Pau), actualment, militant de la GOAC (Germanor Obrera d'acció catòlica). Conec el barri des de jove, per les meves amistats en el barri i la meva vinculació voluntària a activitats de la parròquia de La Mina i Sant Pere Ermengol. En la meva etapa com a regidor des de 2004 he tingut la responsabilitat d'Educació i m'he involucrat en la vida del barri. Des de 2011 sóc part de la comissió executiva del Consorci del Barri de La Mina.”

Pel què fa a les propostes en clau de territori: “Necessitem continuar el treball de dignificació del barri. La transformació social està encara per assolir. La crisi colpeja de forma més dura en aquest barri, per la baixa formació en general de veïns i veïnes del barri i per la precarietat en la contractació del món laboral. En la nostra opinió cal continuar amb polítiques de formació i inserció laboral, polítiques educatives per la millora de les competència d'infants i joves i sobretot exigir al Departament d'Interior de la Generalitat l’eradicació en el barri de la venda drogues i així directament millorar la dignitat del barri. També és necessària una intervenció decidida amb l’incivisme i millorar la convivència. Implantació en el barri de més serveis municipals i exigir una escola de primària i potenciar els projectes de lleure que avui estan en el barri.”

 

Tornar a l'inici

Us convidem també a llegir la proposta que ens fa arribar el Moviment d'Esquerres (MES):

"Soy Loli Ocaña la regidora Km 0 para el Barrio de la Mina de Moviment d’Esquerres Sant Adrià. Nací en Barcelona, tengo 50 años y soy madre de una hija con 23. Vivo en Sant Adrià desde hace 30 años, mi infancia ha estado ligada a los barrios “Vía Trajana y Besós”. Actualmente vivo en San Juan, donde he formado parte  de la Mancomunidad de Vecinos, Comisiones de Fiestas y he sido Presidenta del A.M.P.A del Colegio Amor de Dios durante 10 años. Soy una ciudadana mas que se siente orgullosa de su ciudad y de sus barrios.

Desde el 2007 hasta principios de febrero del 2015 he sido Regidora de Bienestar y Familias conozco la realidad del Barrio de la Mina en primera persona, lo he pisado desde el inicio, ya lo conocía, ahora puede decir que lo quiero. Tengo relación con entidades del barrio, con comercios, con las personas que lo conforman. Un barrio que ha sufrido una transformación urbanística importante, aun se tiene que transformar más, donde no ha llegado esa transformación es en los temas sociales, es ahí donde hay que poner el acento."

Entrant a parlar de la situació del barri i les propostes de MES:

"La calidad de vida de los vecinos, la educación, la infancia, la juventud,la ocupación, la convivencia, esa es la APUESTA, no se puede condenar a un barrio a la marginalidad, hay que luchar con uñas y dientes, hay que defender el territorio, los vecinos tienen que participar en las decisiones, hay que trabajar todos juntos para conseguir esa TRASFORMACION!

Además de mi experiencia en el barrio, en este proyecto que encabeza Isabel Marcuello de Moviment d’Esquerres también nos acompañan otras tres personas, Pepi Pérez, Antonia Hinojosa y Adrián Jiménez, que viven La Mina en primera persona des de hace muchos años, que conocen su realidad y sobretodo, que estan dispuestos a trabajar des de La Mina para conseguir mejorar el barrio a través del Ayuntamiento."

 

Tornar a l'inici

El Partit Popular ens presenta en Jesús Ángel García Bragado i aquest és el text que ens ha fet arribar:

“Como breve descripción, indicar que a parte de ser el portavoz del grupo municipal en el Ayuntamiento de Sant Adrià, mi otra ocupación principal ha sido dedicarme al deporte de alta competición en el atletismo dentro de la especialidad de marcha atlética. He participado en varios Juegos Olímpicos, incluidos los de Barcelona 1992 y una decena de mundiales de atletismo donde he conseguido cuatro medallas en los mismos. Tengo estudios de Podologia en Madrid y Barcelona. Actualmente estoy vinculado a un proyecto de la empresa Podoactiva para desarrollar un área específica para corredores populares esencialmente.”

Entrant a comentar les propostes pel barri, “En cuanto a la visión del barrio de la Mina es muy distinta de la que tiene estereotipada en medios de comunicación y en el resto del área metropolitana porque no está tan mal como dicen pero si es cierto que tampoco está tan bien como hace creer el alcalde. El diagnóstico sería que el Plan de Transformación de la Mina fue un gran impulso para la mejora de muchas cosas en el barrio pero al final se dedicaron más esfuerzos al ladrillo que las personas. Por tanto, quedan cuestiones inacabadas en la Mina para considerar normalizadas situaciones que son difíciles de encontrar en otros barrios de Sant Adrià. Finalmente, como propuesta más destacada para el barrio la destacaría en dos ejes: El eje educativo con la mejora de la imagen tanto del colegio como del instituto que se construyeron con el plan de transformación de la Mina. Mis hijas estudiaron la primaria en un colegio en Lleida (Camps Elisis) que estaba desprestigiado porque decían que iban gitanos a estudiar. El esfuerzo de los profesores por cambiar esa imagen hizo que sea hoy un colegio ejemplar en integración y refuerzo de muchos chavales difíciles. En cuanto al instituto, tres cuartos de lo mismo. Cambiar la imagen de un centro de formación es posible con esfuerzo y constancia. Lo demás es cuestión de tiempo. El eje asociativo debería contener mucho más mestizaje.”
 

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ens ha fet arribar la següent presentació:

“En Juan Carlos Ramos és el regidor del barri de la Mina i president de l’àrea de Serveis a la Persona i Activitats Ciutadanes. Juan Carlos Ramos va néixer a Barcelona i va viure a les barraques de Montjuïc, va arribar amb 1 any al barri de la Mina i des de ben petit va participar en el món esportiu del barri, va ser capità del Club de Futbol Deportivo la Mina (cadet), molt lligat al món de l’esport va practicar des de jove la lluita al Club de Lluita de Sant Adrià i va preparar 3 Jocs Olímpics al CAR de Sant Cugat amb la selecció espanyola. Va ser un dels fundadors del Club Lluita Olímpica la Mina el 2001. Va treballar com a dinamitzador esportiu del barri de la Mina (2003-2007) i director de les instal·lacions municipals del marge dret de Sant Adrià. Des del 2007 és el regidor del barri de la Mina.”

Sobre les propostes pel barri: “La Mina serà el centre d’un futur d’oportunitats amb el pol d’atracció de la universitat i d’espais d’investigació ubicats en l’eix del coneixement al voltant del Campus de Diagonal-Besòs. Serà un centre tecnològic de referència internacional i cada dia vindran més de 4.000 estudiants. Apostem per mantenir el Consorci de la Mina com a garantia de la continuació de les tasques socials i de l’impuls  necessari pel desenvolupament de la zona. La col·laboració  entre les institucions ha permès invertir en el barri més de 139 milions d’euros en els darrers 10 anys, invertits en programes socials i equipaments educatius, culturals o esportius. Un nou vial connectarà la Rambla de la Mina amb el Campus Universitari, el Port Fòrum i la platja.”

Finalment, us copiem el text de presentació que ens ha fet arribar Sant Adrià En Comú:

“En Basilio Perona Cortés és el número dos a la llista electoral de Sant Adrià En Comú. Ha nascut i viscut tota la vida al barri de La Mina on actualment s’encarrega del negoci familiar. Ha treballat durant deu anys com a educador al barri i és membre del Centre Cultural Gitano. Cansat de l’escassa representació de membres del barri al consistori i, concretament, de membres d’ètnia gitana, es presenta per primer cop a unes eleccions municipals per tal de posar la seva experiència al servei de la ciutadania.”

Segueix la presentació amb les propostes pel barri: “A Sant Adrià En Comú creiem que les problemàtiques pròpies de La Mina no obeeixen a un canvi de cicle econòmic sinó que formen part de la seva història i de la manera en que es va configurar el barri. Per això i sent fidels a la nostra manera d’entendre la política municipal creiem que la gent que hi viu i que hi treballa es qui ha de decidir la forma en que s’han de gestionar les polítiques públiques afavorint la participació ciutadana. A més, volem conèixer on van a parar els nostres impostos mitjançant una auditoria ciutadana. Per tal de pal·liar les greus problemàtiques socials del barri insistim en treballar juntament amb les associacions per posar fi la pobresa, l’atur i la injustícia social.”