Hi ha alternatives: Xaingra, xarxa d’intercanvi de Gràcia

Per acabar el curs hem preparat amb la col·laboració de diferents agents del canvi una serie d'articles sobre propostes entorn a les anomenades economies alternatives.

La Xaingra ens presenta la seva proposta de xarxa d’intercanvi d’objectes, coneixements i serveis de la vila de Gràcia.

Arran de prendre consciència de què cada vegada més, el diner ens classifica i esclavitza, es veu necessari construir models alternatius i opcions reals que minimitzin el seu poder. És des d’aquesta mirada que a mitjans de l’any 2003 neix XAINGRA, la Xarxa d’Intercanvi d’objectes, coneixements i serveis de la vila de Gràcia, aquest projecte, autogestionat, inclusiu i solidari, surt de l’Ateneu Rosa de Foc i hi creix durant 9 anys, fins aquest darrer que s’integra com un grup de treball més dins l’Assemblea de la Vila de Gràcia.

La Xaingra té el propòsit d’utilitzar els intercanvis sense diners com una alternativa al sistema econòmic habitual, amb esperit de transformació social i des del pensament que l’economia ha d’estar al servei de les persones i no a l’inrevés, i que el capitalisme no és l’únic model vàlid. És per això que només hi ha una única regla: en els intercanvis val tot el que puguis imaginar com a retorn, tot menys els diners.

Xaingra existeix de forma física i virtual, físicament organitzem 4 mercats anuals coincidint amb els canvis d’estació, i de forma virtual mitjançant una llista d’intercanvis on hi ha més de 1000 persones inscrites.

Els objectius que volem assolir amb cada intercanvi, tant els dies de mercat com per la xarxa són:

– Construir una alternativa a l’actual consumisme desmesurat i insostenible

– Potenciar relacions més humanes entre veïns i veïnes

– Educar-nos en valors tals com: el fet de compartir, la gratuïtat, la gratitud i la col·lectivitat

– Difondre la iniciativa perquè pugui estendre’s i continuar fent xarxa

I cada vegada que es realitza un intercanvi obtenim recompensa, ja que cada intercanvi implica conèixer persones que ens enriqueixen amb l’aportació de la seva mirada i és llavors quan prenem consciència que ja fa dies que anem de la mà i fem el mateix camí cap a la transformació social.

I aquest és el gran atractiu i el que fa forta la xarxa, el fet de compartir, d’estar sempre oberta a la participació, a la variació i a la imaginació de totes les persones que hi vulguin estar, ja que a les xarxes d’intercanvi i cap tota la humanitat.

 

Més informació a XAINGRA i a xaingra-owner@llistes.moviments.net