La Guàrdia Civil investigarà la incineradora Tersa

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

L‘Audiència de Barcelona ha aprovat el registre a la incineradora Tersa per part de la Guàrdia Civil. Una petició que va sorgir arran de la demanda que AireNet va interposar a la Fiscalia de Medi Ambient l’any 2018. En aquesta, la coordinadora veïnal metropolitana acusava als responsables de la incineradora de residus de dur a terme pràctiques irregulars que provocaven nivells molt elevats de gasos contaminants, especialment furans i dioxines.

Malgrat la denúncia, la jutgessa va denegar que el cos policial accedís a les instal·lacions per procedir a la investigació. En aquells moments, considerava que l’accés era “prematur” i “no era procedent limitar el dret de la inviolabilitat del domicili”. Ara, però, és l’Audiència de Barcelona qui contradiu aquella decisió i dóna llum verda per tirar endavant l’avaluació de la planta.

La Guàrdia Civil adverteix que “en diversos moments, dins de les instal·lacions del grup Tersa, s’han cremat residus per sota de la temperatura establerta de 850º”. I afegeix que “suposa un greu risc de contaminació a la atmosfera i, com a conseqüènca, un risc per a la salut públic, perquè no esta garantint que els compostos contaminants s’estiguin descomposant completament”.

El Periódico ha dedicat un article que explicar les claus de la investigació en profunditat. També el mitjà local Línia Xarxa exposa els fets i ha xerrat amb Airenet sobre la qüestió: “La investigació arriba cinc anys tard i hauria d’haver estat una entrada secreta”, incidint en què la planta sap que la investigaran i que això suposa donar-li una segona oportunitat perquè, en cas d’irregularitats, les solucionin.

La platja del Litoral: una altra qüestió mediambiental

D’altra banda, fa uns dies l’alcaldessa Filo Cañete va anunciar que començaven les prosopeccions prèvies a l’obra de descontaminació de la platja del Litoral. Segons afirmava, les obres iniciaran en el mes de maig. I és que aquest és un altre dels temes preocupants pel que fa a la salut mediambiental de la nostra ciutat. No es pot accedir a les platges de Sant Adrià des del mes de maig de 2021 per la detecció de residus industrials de les antigues empreses que poblaven el litoral nord de Barcelona.