Les participants de l’Identitats i Miralls s’endinsen en l’experiència

Fa unes setmanes us compartíem l’inici de la novena edició del Identitats i Miralls. Entre nervis i il·lusió, nou participants entomaven aquesta experiència per conèixer el barri de La Mina i la seva gent. I ara, amb l’APS ja en marxa, ens expliquen com aterren les seves expectatives sobre el terreny.

Després de viure una intensa jornada d’aprenentatge per abordar la història i la realitat de La Mina, les participants del Identitats i Miralls ens van fer arribar les seves impressions inicials. La Carla i el Jordi ens explicaven al bloc de l’APS: “La connexió en arribar va ser immediata, ja que compartíem un objectiu comú, el qual consisteix a conèixer la realitat del barri, juntament amb els diferents col·lectius”.

El grup de l’Andrea, la Carla i l’Andrea ens compartien: “Però una de les coses que vam trobar més interessants va ser quan, després de veure un vídeo en el cual els propis residents del barri de La Mina explicaven la seva pròpia experiència, el que significava viure allà i els prejudicis que se’ls apropiava, vam sortir a explorar i conèixer el barri pel nostre compte durant uns 40 minuts.”

La Laia i la Georgina, per la seva banda: “Donant la volta per aquell barri ens vam adonar que era un barri com qualsevol altre de qualsevol altre lloc.” I la Jane i la Mònica: “Després de totes les experiències viscudes durant aquest dia, he pensat que la majoria de les noticies que ens arriben dels mitjans de comunicació sobre La Mina són bastant cruels i injustos. Per informar sobre un lloc, primer caldria visitar-lo, anar-hi a prendre alguna cosa, parlar amb la seva gent o, simplement, seure i observar una estona.”

Aviat van arribar també les primeres trobades amb els col·lectius de veïnes i professionals del barri. La primera sessió de l’Andrea, la Carla i l’Andrea va ser amb Les Adrianes, un grup que ja està acostumat a participar a l’Identitats i Miralls però amb qui sempre surten reflexions i idees interessants. Les estudiants expliquen al bloc: “Totes tres vam sortir molt contentes, ens vam sentir molt còmodes i vam establir un vincle de confiança molt ràpid amb Les Adrianes. A més de respondre a tots els temes que proposaven, ens van donar molta informació sobre la seva associació, el que feien i la seva historia.”

La Jane i la Mònica van començar les sessions de servei de l’Identitats i Miralls trobant-se amb l’equip educatiu de Salesians La Mina. Amb la seva ajuda, van conèixer de més a prop la realitat de l’edifici Venus: “Ha sido una experiencia muy enriquecedora, sobre todo por lo que hemos aprendido de nuestro colectivo asignado. Hemos aprendido que, a pesar de los problemas de este edificio, allí hay muchas familias y personas que luchan cada día.”

Per la seva banda, la Carla i el Jordi van tenir l’ocasió de conèixer la mirada de l’altra banda de la notícia. Es van apropar a la visió d’un col·lectiu de periodistes: “Vam extreure que el periodisme ha de ser un motor de transformació social, que ha d’ajudar en la lluita contra la injustícia i que, per tant, s’ha de desenvolupar amb compromís cap a la societat, en aquest cas cap al barri.”

I finalment, la Laia i la Georgina van conèixer la tasca educativa que es realitza des de l’Institut Escola de la mà de l’Agustí Clua i la Marta del Campo: “Les seves valoracions ens han impulsat a creure més en nosaltres i la nostra habilitat de dinamitzar activitats i poder arribar a àrees personals de les persones amb qui parles.”