Mapa Sensible :: Radio La Mina

Perquè els mapes només tenen una petita llegenda a un costat i necessitem més fites que ens serveixin de guia, hem decidit fer un relat de les entitats i serveis del barri que ens acompanyen en la nostra travessia. En Marco ens realitza aquest mapa sensible on poder trobar els punts cardinals.

En aquesta ocasió ens hem anat a trobar amb la radio del barri, Ràdio La Mina.

"Arribo a Ràdio La Mina, entitat situada al carrer Mart i em trobo amb en Martín Arcos, que n’és el director. Em convida a entrar i m’acompanya a una sala. Allà i trobem una taula rodona on ens situarem per fer l’entrevista. Abans però ens conectem a desdelamina.net per mostrar-li el tipus d’article que estem cercant amb aquesta trobada.

En Martín sembla molt seriós en un principi, no obstant, mentre anem avançant amb l’entrevista em transmet un esperit crític i lluitador, en el barri no és el primer cop que em mostren aquesta forma de ser, ja que el barreja amb un sentiment de pertinença i responsabilitat al barri. En Martín no deixa de sorprendre’m i em mostra un sentit de l’humor marcat per l’ironia i el sarcasme, amb el qual demostra estar curtit en la realitat del barri.

Quan parlem del barri Martín pren un discurs des d’un record d’un passat millor, tant social com econòmic. No és dolent mirar el passat per poder proposar-te fites, també per no repetir errors. No obstant, és important tenir present el present i anar en busca de millorar la realitat del futur.
Aquest passat del barri de La Mina no l’he pogut gaudir en persona. No obstant, crec important escoltar-lo per entendre millor la realitat del barri. És important valorar els records però sempre que ens facilitin l’anar endavant. Si el passat ens límita el present, no cal recordar-lo.

Aquí retrovem l’esperit lluitador de Martín que destaca, que qualsevol acció per petita que sigui i per insignificant que sigui el resultat, sí és bo, és positiu. Se m’omple el cor sentint aquestes paraules d’una persona que no ha deixat de lluitar tot i pensar que s’està pitjor que abans, em dóna forces veure aquesta resposta, ja que amb els temps que corren és difícil dibuixar-te un futur.

El projecte de Ràdio La Mina, en aquests moments, el trobem bastant aturat, sobreto degut a la manca de recursos econòmic. Totes les activitats que hi havia pensades pel barri estan a l’aire, parlem d’un espai educatiu a la mateixa ràdio, on els joves podríen aprendre el funcionament d’un mitjà de comunicació i fer els seus propis programes o senzillament posar mans al treball de la ràdio. Això seria una formació interessant per als joves del barri, no obstant sembla que a les administracions no els interessa.

Des de Ràdio La Mina no entenen la gestió de les administracions que participen del barri, ja que abans de que entressin amb el pla de transformació es recorda un barri millor. Els descampats i els equipaments que s’han deconstruit, haurien d’estar reutilitzats des d’abans del 2010. Hem vist com s’allarga el pla de transformació fins el 2015, però no veiem que s’estigui treballant cap al futur del barri, sinó aguantant la situació.

La problemàtica del barri és molt complexe, hi ha molts eixos d’actuació però és complicat qualsevol d’ells, més encara quan veus que els recursos econòmics no recauen en la gent del barri que treballa pel barri, sinó que cau en mans d’empreses externes al barri que venen a treballar pel fet de cobrar, no per un sentiment. Martín creu que dins del barri hi ha persones capaces de ajudar-se i treballar per La Mina, i sentint aquesta reflexió em relata la història del bon funcionament d'associacions esportives del barri les quals contribuïen amb accions concretes a la bona relació entre els veïns.

Per acabar, voldria citar una frase d’en Martín esperançadora i plena de sentit participatiu:
“seguirem lluitant, encara que cansats, per poc que s’aconsegueix, ja és important.” Així, per petit que sigui, serà quelcom que millori la situació."

I d'aquí uns dies continuarem reforçant les nostres cartes de navegació i segurs que amb la predisposició com la que ens hem trobat amb la ràdio, tindrem forces per seguir endavant.