PONÈNCIA :: Patricia Caro

Compartim la ponència de Patria Caro a les Jornades de reflexió i intercanvi entorn "les relacions de gènere en les comunitats gitanes", organitzades per la Fundació Surt, que es van realitzar fa uns mesos a la Biblioteca Font de La Mina.

Aquestes jornades van ser organitzades per la Fundació Surt, una entitat que treballa al barri gestionant el projecte Itineraris d'inserció per a Dones de la Xarxa de serveis sociolaborals del Consorci de la Mina. L'objectiu de la trobada va ser el de reforçar la tasca de les entitats del barri que tenen el seu focus en la dona i la sensibilització de la població en general vers la igualtat d'oportunitats entre gèneres.

En aquest espai es va intentar donar resposta a diferents preguntes: Com són les relacions de gènere al si de les comunitats gitanes? Quin paper té reservat la dona gitana en el grup familiar? Com és el seu dia a dia, a casa i a la feina? On s'expressa la dona gitana? Com són les seves associacions i que les mou a crear-les?

Van participar persones, d'arreu de l'estat espanyol, per procurar una visió amplia de la situació real d'aquestes relacions. A partir de dinàmiques de grup i taules rodones es va poder parlar i compartir les experiències de les diferents organitzacions que treballen per combatre les desigualtats de gènere en general i en la comunitat gitana en concret. Parlant de noms i cognoms vam poder compartir el treball amb: Patrícia Caro Maya, activista dels drets de les dones i especialitzada en Calís i Romnja (dones gitanes); Paqui Perona Cortés, formadora en inserció laboral per part de Surt al projecte Itineraris d'inserció per a Dones del Consorci, i Sandra Heredia Fernández, de Fakali (Federació d'Associacions de dones gitanes).

Hem volgut rescatar la ponència de Patricia Caro, per la força del seu discurs. Ella ens parlar de la violència de gènere que pateixen les dones gitanes més enllà de les portes de casa. En el seu discurs evidencia els dos tipus de violència que pateixen les dones, en concret les gitanes, aquella estructural i la cultural.

La ponent contextualitza la societat del S.XXI. Ens parla d'una societat dominant paya vs. la societat gitana, més minoritària. Aquesta discriminació a la cultura gitana reforça la violència que s'exerceix sobre les dones gitanes. Caro ens posa alguns exemples, així és com podem veure, discriminació per exemple en l'àmbit legislatiu, on no hi ha cap especificació en les lleis d'ensenyament cap a les noies gitanes, malgrat que el 90 % d'aquestes no acaben la ESO. Un altre exemple que comenta és el tracte cap a la comunitat gitana que fan els mitjans de comunicació, que ajuden a reforçar certs patrons i estereotips.

Patricia Caro insisteix amb la necessitat que tenim d'ampliar el focus, i no centrar només el problema en l'àmbit privat o domèstic. Aquest és un fenomen global, un sistema patriarcal basat en la dominació i una sèrie de mites sobre la nostra cultura. Mites que assumim i reproduïm per fer i ser allò que s'espera de nosaltres. Hi ha estudis científics que demostren que inconscientment reproduïm aquests clixés.

La idea força del seu discurs, és ser capaços d'entendre la violència de gènere no com una qüestió cultural, i per tant privada, sinó com quelcom que hem de traslladar a l'àmbit públic i polític. Es tracta d'una qüestió d'estat i de responsabilitat col·lectiva, ens calen respostes estructurals.

Podeu veure tota la ponència en el següent vídeo:

Ponencia de Patricia Caro from Voces Gitanas on Vimeo.

 

Si voleu conèixer més sobre Patrícia Caro i les jornades, us deixem alguns enllaços on podeu veure diferents entrevistes:

> Social.cat :: Les dones gitanes viuen 27 anys menys que la resta de catalanes, aquest és el reflex de la desigualtat

> Eldesvandelmuseo.com :: Carta a mis hermanas, primas y tías 

> Eldiario.es :: Las llaman "radicales", "putas" y "exageradas" por defender los derechos de la mujer en el mundo 

> Playgroundmag.net :: Todo lo que aprendí de feminismo con una mujer gitana 

> 20minutos.es :: Romnja feministas 

> Playgroundmag.net :: Guía express para superar nuestra gitanofobia