Què saben les intel·ligències artificials del barri de La Mina?

 • Categoria de l'entrada:Societat

Segur que en els últims mesos has sentit a parlar del fenomen basat en intel·ligència artificial, que permet xatejar amb una màquina com ho faríem amb altres persones tot fent-li preguntes sobre qualsevol cosa. El més conegut i, suposadament, el més avançat, és el ChatGPT del laboratori de recerca de Califòrnia ‘OpenAI’.

El barri de La Mina a primera hora del marí
El barri de La Mina a primera hora del marí

Davant una pregunta, el programa recorre a tota mena d’informació i, mitjançant el seu model lingüístic, formula la resposta que creu més adient basant-se, sobretot, en el contingut disponible sobre la temàtica a internet. Té les seves limitacions perquè de moment no sembla tenir dades d’esdeveniments posteriors a 2021. A més, els seus creadors han limitat força la seva capacitat de generar opinions o previsions de cara al futur. Es podria dir que el programa mai s’acaba de ‘mullar’ del tot. Tot i això, a força de conversar-hi, es poden anar obtenint algunes respostes interessants.

Nosaltres hem volgut experimentar amb, ell per veure si el ChatGPT coneix el barri de La Mina i de quin tipus d’informació disposa per donar les seves respostes. Si, com a vegades sembla, bona part de la informació disponible a la xarxa sobre el barri és de caràcter negatiu, tindrà el programa una visió negativa de La Mina? O serà justament al contrari? Citarà exemples concrets o les seves respostes seran genèriques i sense personalitat?


Què en saps del barri de La Mina?

Comencem pel mes bàsic. El xat en un inici situa correctament el barri al municipi de Sant Adrià de Besòs i a la vora de Barcelona i la línia de costa, fins aquí cap problema. De seguida, però, veiem algunes de les limitacions de la que parlàvem, atès que cita una suposada activitat minera de la qual no tenim constància i acaba ubicant el barri a la ciutat de Barcelona (un detall, fins a cert punt, menor).

Quan li demanem dades objectives ens avisa que les seves són “dades són basades en la informació anterior a 2021 i poden haver canviat en el present”, però ens diu que:

“El barri de La Mina ha estat conegut per tenir altos nivells de marginación social, desempleo y pobreza. La zona también ha sido identificada como una de las áreas con una mayor concentración de población inmigrante en la ciudad. En el passat, hi ha hagut una sèrie de iniciatives per millorar la qualitat de vida en aquest barri, però encara hi ha molts reptes per abordar. Algunes dades objectives sobre el barri de La Mina poden incloure:

  • Ubicació: El barri de La Mina es troba a la ciutat de Barcelona, a Espanya.
  • Demografia: La població del barri de La Mina està formada principalment per persones d’origen immigrant i amb una baixa renda.
  • Habitatge: La majoria de les llars del barri de La Mina són de lloguer social i moltes d’elles requereixen millores en la seva infraestructura.
  • Serveis: El barri de La Mina disposa de serveis bàsics com escoles, comerços, centres de salut, etc. però en algunes ocasions poden estar saturats o tenir una qualitat inferior en comparació a altres barris de la ciutat.

Aquestes dades són basades en la informació anterior a 2021 i poden haver canviat en el present.”

Notícies sobre el barri de La Mina

Com que veiem que les opinions no són el punt fort del ChatGPT i sempre que pot evita donar directament un punt de vista concret, hem preferit provar de demanar al programa que inventi notícies sobre el barri. Específicament li hem demanat notícies fictícies de diferents èpoques:

-Titular dels anys 1950: 

“La Mina de Sant Adrià de Besòs s’enorgulleix de les seves tradicions mineras”

El barri es crea als anys 1970 i per tant, ho reconeixem, és una pregunta trampa. Com que no té cap mena d’informació s’inventa de nou un passat miner basat en el carbó i una indústria en decadència.

-Titular dels anys 1970: 

“La Mina de Sant Adrià de Besòs s’uneix per lluitar contra la precarietat”

Són els anys de creació i gran creixement del barri. Aquí ja deu tenir algunes dades perquè parla del patiment per la precarietat en matèria d’habitatge i infraestructures i les dures condicions de vida. També de manifestacions pacífiques per reivindicar més inversions, concordant força amb el que va passar.

-Titular d’inicis dels 2000: 

“El barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs busca una renovació urbana”

Sense haver-li comentat res, de seguida fa referència als plans urbanístics per renovar i millorar el barri que es van començar a plantejar als anys 2000 amb el projecte del Fòrum i el Pla de Transformació del barri de La Mina. De nou, una prova més del tipus d’informació de què disposa.

-Titular de fa uns 10 anys:

“El barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs lluita contra la pobresa i la inseguretat”

Una vegada més, moments complicats per al barri, que afronta les conseqüències de la crisi econòmica. La notícia parla de la pèrdua de llocs de treball i reducció de salaris, però potser són detalls massa genèrics com per estar parlant específicament del barri de La Mina.

-Una notícia actual: 

“Sant Adrià de Besòs acull una nova generació d’inquilins al barri de La Mina”

En aquest cas, barreja conceptes com la ubicació privilegiada del barri prop de la costa i les inversions o renovacions. Tot i mencionar problemes d’inseguretat, podria ser que hagi estat llegint alguns dels prospectes de les immobiliàries que construeixen a la zona més propera al litoral?

La premsa i el barri de La Mina

Quan seguim preguntant per exemples concrets sobre els mitjans de comunicació, de nou, el programa és força opac i no ofereix detalls ni exemples específics de com la premsa ha reflectit el barri de La Mina en les seves notícies. Tot i això, sí que li hem demanat sobre els efectes que determinada premsa pot tenir pel barri en general, quelcom que sí que ha tingut ben clar ja des d’un primer moment.

En aquest sentit, de seguida ha identificat els perills d’una premsa especialment ‘negativa’ que només destaca els problemes del barri i deixa de banda altres aspectes també presents: “La representació negativa del barri a la premsa pot generar estereotips i prejudicis sobre la seva gent, cosa que pot contribuir a la marginació social i a la pèrdua de la seva autoestima.” Un punt de vista en què ens podem sentir força identificats. 

Però potser el més interessant i sorprenent ha estat veure què proposa per a evitar que això passi:

“Per evitar que la premsa només destaqui aspectes negatius d’un barri com La Mina, es pot adoptar una sèrie d’estratègies i accions:

  1. Comunicació clara i transparent: La població local i les organitzacions haurien de tenir un canal obert de comunicació amb la premsa per explicar la seva perspectiva i mostrar els seus esforços per abordar els problemes del barri.
  2. Destacar les històries positives: És important mostrar les històries positives del barri, com ara la força comunitària, les iniciatives positives i les persones que estan treballant per millorar les coses.
  3. Fomentar la diversitat de veus: La premsa hauria de buscar diverses perspectives per oferir una visió més equilibrada i completa de la realitat del barri.
  4. Sensibilització: Es pot sensibilitzar la premsa i la societat en general sobre la importància de presentar una imatge positiva del barri, ja que això té un impacte important en la vida de les persones que hi viuen.

Aquestes estratègies poden ajudar a equilibrar la imatge que es transmet del barri de La Mina i a fomentar una visió més completa i realista de la seva realitat.”

Si aquestes estratègies et sonen, potser és perquè s’assemblen molt al que ens esforcem a fer al desdelamina.net des de l’any 2003. Unes accions que ens veiem reforçats a continuar, veient com el contingut disponible a la xarxa ha pogut ser un factor destacat per determinar les respostes del programa. Si les intel·ligències artificials com la de ChatGPT són el futur, més que mai caldrà seguir treballant per assegurar-nos de què disposa d’informació diversa i plural sobre, per exemple, el barri de La Mina.

Una poesia sobre el barri de La Mina

No volíem acabar l’experiment, sense aprofitar l’ocasió per demanar a ChatGPT una poesia (tot un clàssic modern) sobre el barri. Ara només ens cal trobar algú que la reciti acompanyat d’una suau melodia de guitarra durant la pròxima Setmana Cultural del mes de maig:

En el barri de La Mina,
on el sol brilla cada dia,
viuen gent treballadora,
plena d’alegria i passió.

La història es respira,
en cada carrer i en cada plaça,
i el mar que el envolta,
és testimoni de la seva bellesa.

Els nens juguen als carrers,
les rialles es senten arreu,
i la solidaritat és una constant,
en aquest lloc ple de vida i art.

Aquest barri és únic,
i la seva gent és el seu gran tresor,
i encara que a vegades el camí sigui difícil,
junts construeixen el seu propi destí.