Sant Adrià augmenta els pisos socials de la Mina, però els fa més petits

Prop de 80 pisos quedaran lliures i podrien ser destinats a gent de la resta del municipi o a solucionar els reallotjaments del bloc del Saturn

El mateix espai però amb més pisos. L’ajuntament de Sant Adrià va aprovar ahir una modificació urbanística que preveu reduir la mida dels pisos de protecció oficial que s’han de construir al barri de la Mina i, així, poder fer-ne més en el mateix sostre edificable. Així doncs, dels 389 que es van projectar als inicis del pla especial de millora del barri, ara se n’han augmentat la xifra fins a 453.

La finalitat d’aquesta modificació, va explicar el regidor d’Urbanisme, Joan Callau (PSC), és ajustar la mida dels futurs pisos a la dels immobles que estan afectats. “Si els pisos són semblants no hi haurà tants problemes per gestionar el reallotjament”, va comentar el titular d’Urbanisme. Així, la mitjana de superfície dels futurs pisos s’ha reduït a 75 metres quadrats. Els habitatges dels blocs dels anys setanta tenen una superfície útil aproximada de 62 metres quadrats. El sostre edificable de les noves edificacions, però, continua fixat en 34.024 metres quadrats, la mateixa xifra que es va establir en la redacció del pla de transformació. Els projectes de les set promocions d’habitatge protegit de la Mina ja han estat aprovats i presentats públicament, i ara els arquitectes hauran de cenyir-se als nous paràmetres per fer la distribució interior.

Aquest increment de pisos farà que en sobrin prop de 80 un cop s’hagin reallotjant els veïns afectats del bloc del carrer Venus, i dels talls transversals dels edificis de Mart, Llevant i Estrelles.

Els veïns de Saturn

Aquesta vuitantena de pisos podrien ser destinats a gent de la resta del municipi o a solucionar una part dels reallotjats del bloc del Saturn, si aquest acaba acollint algun tipus d’equipament. No obstant això, aquesta mesura no impedirà que la gran majoria dels veïns del bloc de Saturn hagin de marxar a pisos fora del barri ja que en aquest bloc hi viuen 240 famílies i l’espai edificable al barri està totalment esgotat. L’alcalde de Sant Adrià i president del Consorci de la Mina, Jesús M. Canga (PSC), va anunciar fa uns dies la possibilitat de fer una residència per a universitàries en aquest edifici del barri de la Mina que doni servei als alumnes del campus del Besòs.

Amb tot aquest batibull de pisos, els veïns estan amoïnats. La Plataforma d’Entitats i Veïns de la Mina ha mostrat el seu desencís per la manca d’informació sobre aquest tema. “El temps en què obteníem informació directa de l’administració han passat”, va comentar ahir el portaveu de la plataforma, Josep Maria Montferrer. “Hi ha moltes coses que ens afecten i no sabem; això ens preocupa”, va afegir.